Om mig

Natural Horsemanship tränareJag föddes 1974 och växte upp på hästgård med ett antal hästar varav två avelshingstar, och har ridit sedan barnsben.

Jag började som fritidsryttare hemma på gården. Hoppade sedan en del men har även tränat det mesta inom westernridning. När jag i början av 20-årsåldern fick upp ögonen för Natural Horsemanship blev det vändpunkten för mig. Några förebilder i horsemanship var Tom Dorrance, Bill Dorrance och Mark Rashid, som byggt vägen för en kommunikation med hästen utan tvång och inskränkningar. Jag upptäckte hur mycket det finns att lära sig om och av hästar. Hur man utvecklar dem både mentalt, emotionellt och fysiskt och vilken fantastisk kommunikation man kan uppnå med dem. Allting blev så mycket roligare och säkrare den naturliga vägen.

År 2000 påbörjade amerikanen Pat Parellis hemstudieprogram. Ett Med Pat Parelliträningsprogram i fyra “savvys”- On line, Liberty, Freestyle och Finesse. I samma veva gick jag en instruktörsutbildning i Natural Horsemanship för Jaana Huukha Heinola. Jag blev officiellt godkänd i Parellis Level 3  i det gamla och nya programmet och utbildade mig vidare i level 4. Jag tränade hästar och människor till viss del enligt denna metod i över tio år. Men idag är jag  långt ifrån Parelliträningen och Natural Horsemanship.

Idag jobbar jag med hästar på ett djupare plan och på ett friare sätt med Authentic Connection/ Autentisk horsemanship. Jag kom i kontakt med Carolyn Resnick från filmen “The path of the horse” och författare till boken “Naked liberty”. Efter online coaching och kurs för hennes certifierade instruktör, åkte jag till Carolyn i Californien för privat vidareutbildning. Jag har därefter arbetat med hästar och människor enligt hennes grund med hästen helt i frihet utan utrustning och genom hästars naturliga ritualer, baserade på vildhästars sätt att skapa vänskap, respekt, ledarskap och harmoni i en flock. Där man med hästen i frihet kommunicerar utan utrustning och bygger upp en djup förbindelse och bokstavligen dansar med hästen. Carolyn Resnick har hjälpt mig utveckla mitt träningsprogram och jag har hennes muntliga och skriftliga tillstånd att arbeta professionellt utifrån det jag har lärt mig av henne. Mitt koncept Liberty Dancing™ 

Jag har också varit hos Klaus Ferdinand Hempfling – the master of body language – i Danmark vars hästkommunikation jag är mycket inspirerad av.

Lektion för Craig Stevens i klassisk dressyr

Lektion för Craig Stevens i klassisk dressyr på lånad häst.

Jag har även utbildat mig  inom klassisk dressyr, där jag gått drygt två år till fots och även som ridelev i franske dressyrmaster Philippe Karls, (från berömda ridskolan Cadre Noir) “Lätthetens skola” för hans bästa elev och tillika hustru Bea Borelle. Jag har också utbildat mig i den höga skolan i Portugal på Lusitanohingstar

Lektion klassisk dressyr

Lektion i klassisk dressyr för Bea Borelle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

samt tagit lektioner för amerikanske dressyrmaster Craig Stevens.

Craig Johnson

Craig Johnson

Jag har också en domarutbildning i westernridning men valde att inte ta licens då jag inte ville praktisera som domare. Jag har gått clinic för amerikanske reining world champion Craig Johnson och Buck Brannaman.

Jag fortsätter min utbildning i ridkonstens anda enligt de klassiska/akademiska principerna. Jag arbetar hästar inom “The Art of Lightness” – utan tryck, press, tvång eller dominans.

Jag verkar som instruktör/tränare i vad jag kallar Naturlig Ridkonst – bettlös ridkonst i förening med autentisk horsemanship.

 

I ett antal år drev jag utbildnings- och inackorderingsstall i Lidköping men 2005 flyttade jag tillbaks till min hemstad Karlskrona i Blekinge. I februari 2013 blev jag Skåne-bo och bor numera i södra Skåne.

 

Min utbildning:

 • Certifierad level 3 Parelli Natural Horsemanship
 • Kurs för österrikiske Parelli-instruktör Martin Wimmer
 • Instruktörsutbildning Natural Horsemanship för Jana Huukha
 • Kurs för Craig Stevens i Mediterrainien Horsemanship
 • Klassisk dressyrträning för Craig Stevens
 • Dressyrutbildning höga skolan i Portugal
 • Klassisk dressyrutbildning för Bea Borelle i Philippe Karls “Lätthetens skola”
 • Westerndomarutbildning
 • Clinic för Reining World Champion Craig Johnson
 • Coaching av Carolyn Resnick i Liberty Horse training
 • Kurs för cert. amerikanskan Linda Salinas i Carolyn Resnicks metod, Danmark
 • Privat vidareutbildning och coaching i Liberty för Carolyn Resnick, USA
 • Clinic Buck Brannaman, England
 • Kurs Klaus Ferdinand Hempfling, Danmark
 • Clinic, Bent Branderup, Danmark
Med Linda J Salinas

Utbildning för Linda J Salinas

Jag erbjuder kurser, workshops och lektioner i:

 • Autentisk Horsemanship – Liberty Dancing™frihetsdressyr
 • Naturlig Ridkonst™ – bettlös ridkonst

 

 

 

När jag börjar utbilda hästar från marken, använder jag aldrig grimma och grimskaft. Hästen är helt fri utan utrustning, utan tvång eller tryck och utan rundcorall. När utbildningen fortskrider och jag arbetar med rörelser och samling använder jag en cordeo och sedan lina och cordeo (lasso). I förberedelse vid ridutbildning arbetar jag först hästen från marken i  i bettlöst träns/kapson i Arbete vid hand. Det är bettlöst hela vägen! I min utbildning och samvaro med hästar spelar meditation med hästen en stor roll. Jag använder gärna musik när jag arbetar med hästar och elever. Det är avslappnande och livshöjande för både hästar och människor… och hästarna lyssnar också på rytmen.

 

” Fokusera inte på problemet. Fokusera på förbindelsen med hästen och problemet löser sig oftast av sig självt” 

 

Authentic Horse Education- Dansa med hästaranneli@dansamedhastar.nu

                                                    Tel: 0703-90 00 57AW Natural Horse TrainingDansa med hästar på Instagram