Dansa med hästar

Liberty Dancing

är mitt koncept för en frihetsdressyr

i frihet utan bruk av utrustning eller traditionella hjälpmedel. Utan tvång, inskränkningar eller rundcorall och som leder till en spontan dans med hästen. Genom dess frihet kan hästen själv välja vårt ledarskap istället för att påtvingas det. Hästar vill utföra och förstå vad vi önskar och på grund av den frihet och respekt vi visar hästen går utbildningen mycket snabbare än om vi börjar med utrustning, och hästen kan uppvisa en extraordinär prestanda. Denna träning är helt relationsbaserad och du börjar kommunicera med hästen genom vildhästars naturliga språk inbördes i flocken. Vi lär oss att vara i nuet till 100 % med hästen och när vi verkligen uppnår detta “neutrala tillstånd” där vi inte har några krav, förväntningar eller behov, kan hästen verkligen komma till oss för att vi visar vårt djupaste och innersta. Därmed kan en verklig enighet uppstå.

Du behöver se din häst som en individ och förstå att det första att utveckla i en häst är en stark kontakt/förbindelse, tillit, respekt, en villighet att följa dig som ledare, en förmåga att kommunicera och en önskan att prestera. Träning och prestation utan dessa kvaliteter erbjuder knappast någon belöning för hästen och lämnar den utan stolthet.  Hästen blir därför bara en betjänt och kommer aldrig att prestera det bästa av dess förmåga på samma sätt som en häst i stark förbindelse med dig skulle göra. Om vi söker fullt samarbete från hästen och en topp-prestation, så kommer det inte att komma genom opersonliga träningsmetoder.

Liberty Dancing

Liberty Dancing – Anneli Westlund & Trinity

 

Detta sätt att arbeta med hästen kommer att ge dig insikt och förståelse för hästens natur och tankemönster, och du kommer att få en ny inställning till hästar. Genom att träna Liberty Dancing™ kommer du få insikt i hur du bygger upp en relation som ger mer glädje i vardagen för dig och din häst och möjliggör en mer harmonisk samvaro. Genom denna träning kommer du att uppleva en större samarbetsvillighet och lätthet i din övriga träning.  Denna attityd och träningsprincip kan hjälpa dig att uppnå den tillit och förbindelse med hästen som nog alla hästälskare sökt från det att de var barn.

Min första inspiration var Klaus Ferdinand Hempflings sätt men hamnade sen inom Parelli och praktiserade Parellis Liberty vilket jag inte längre gör sedan jag började träna hästar på ett friare sätt. Den som sådde fröet till det var Mark Rashid vars attityd var att lösa problem där hästen var fri utan att man t. ex höll den i grimma och grimskaft. Jag fick erfara att i och med att man gav hästen denna frihet att själv kunna gå iväg när den önskade, utvecklades en stor tillit och problemen löste sig mycket snabbare när jag som Horsemanship tränare jobbade mycket med problemlösning. Sedan började jag leka med hästen fri utan rundcorall på större yta och som om ödet varit framme, fann jag Carolyn Resnick vars metod jag gått utbildning i, som lärde mig hur man börjar med en häst i frihet utan utrustning. Jag har varit hos Carolyn i Californien för personlig undervisning, hon är min coach och har hjälpt mig utveckla mitt träningsprogram. Jag har också varit hos Klaus Ferdinand Hempfling och studerat hans metoder. De som också inspirerat mig till denna typ av träning och dressyr i friaste form är Frederic Pignon och Alexander Nevzorov.

Den fantastiska hästmänniskan Carolyn Resnick utvecklade sin metod genom att som barn studera vildhästar under tre somrar och lära sig deras inbördes språk. Gradvis tog hon sig högre upp i hierarkin och kunde slutligen rida ledarhästen på grund av deras ömsesidiga tillit och respekt. Hon bodde med sin familj på en gård vid öknen och hade en egen mustang som hon red utan utrustning och där hagarna var utan staket. För att hon skulle vara i säkerhet tillsammans med hästarna de hade fick hon inte använda utrustning på dem och aldrig be hästarna göra något mot deras vilja. Detta var början på hennes alldeles speciella kontakt med vildhästar och tamhästar.

Carolyns metod är baserad på den fria hästen där hon menar att vi därmed ger hästen möjlighet att välja vårt ledarskap och att tala om om den verkligen önskar vår samvaro eller träning. Den kan välja att följa dig utan tvång i ett ömsesidigt respektfullt förhållande. Har du nånsin provat att släppa din häst fri på ett område med dig och se om den väljer att hålla sig runt dig, eller stå ensam på annan plats? Träningsmetoden är grunden för all annan hästträning såsom hoppning, western, dressyr etc. Carolyn har vunnit åtskilliga championships i USA och tränat hästar till toppnivå inom dessa discipliner, samt omtränat mycket aggressiva hästar till samarbetsvilliga ridhästar. Du kan se Carolyn, Klaus Ferdinand och Alexander i Youtube filmen “The path of the horse”.

Frederic Pignon

Onlinekurs i Dansa med hästar

 

Authentic Horse Education- Dansa med hästaranneli@dansamedhastar.nu

                                                    Tel: 0703-90 00 57AW Natural Horse TrainingDansa med hästar på Instagram