Den “oridbara” hästen

Publicerat med tillåtelse av hästens ägare. Silver, den “oridbara” hästen kom till sin nuvarande ägare utmärglad och livrädd. Hon visste inte så mycket om honom mer än att han varit en vandringspokal som ingen kunde rida. Hon har själv gjort mycket jobb med att vinna Silvers tillit i hanteringen. Hon hade låtit en tjej provrida honom men han var okontrollerad, stod på bakbenen och hade flugit rätt upp i luften flera gånger. Jag såg videofilmer på detta och hade honom hos mig på tillridning en månad.

Enligt min åsikt var Silver rädd för en ryttare på ryggen och tappade kontrollen i trav och galopp. Tidigare var han riden med korta tyglar, inspänningstyglar och blivit tillbakahållen, förmodligen med hårda tag i munnen för att hålla honom tillbaka när han ville rusa iväg. En häst i den positionen blir då bara ännu mer rädd och frustrerad och enda vägen är “uppåt” för att försöka bli av med obehaget. Jag börjar alltid utbildning från marken och sedan ridning i naturligt hackamore på helt långa tyglar, innan jag börjar rida med kontakt. Här följer några videoklipp av Silvers utbildning där jag koncentrerade mig på ett träningsprogram för kontrollerad framåtbjudning. Jag började med förberedande markövningar och sedan skritt och trav i rundcorall. Därefter träning i ridhus.

 

Jag börjar med grundläggande övningar i Freestyle ridning med naturligt hackamore och lösa tyglar. Jag bygger kommunikation, respekt, tillit och avslappning i skritt innan jag kan börja i trav.

Silver – FÖRE

Efter skritt och trav i rundcorall testade jag honom på rakt spår i Clover Leaf-mönstret i hackamore och lång tygel, vilket han inte klarade av utan att tappa kontrollen i traven och ville galoppera. Han kan inte styras, spänner sig och sätter upp huvudet. Jag använder en tygel för att stanna honom (lateral flexion) när det behövs så att han slappnar av mentalt, emotionellt och fysiskt. Jag använder aldrig två tyglar och håller honom tillbaka. Jag tar även in honom på cirkel i galopp då det är lugnande.

Silver – EFTER

Efter några träningstillfällen har förändring skett och Silver är mer styrbar, stabil och avslappnad.

Silver var hos mig under en månad och gjorde stora framsteg under denna korta tid. När ägaren efter denna tiden tvingades ta hem honom av ekonomiska skäl, var han ännu inte redo för galopp på rakt spår. Han hade behövt 2 månaders träning till för emotionell samling. All ridning skedde i naturligt hackamore på lösa tyglar. När han kom hem till sin ägare kunde hon börja rida honom i skritt och trav på ridbana med gott resultat.