Ryggproblem hos hästar

sadelinprovning

Emelie Håkansson

Emelie Håkansson, certifierad hästfysioterapeut, höll en föreläsning i Karlskrona förra året där jag var med och gjorde en demonstration med en unghäst i horsemanship. Emelie föreläste om hur hästens rygg fungerar och hur viktigt det är med rätt sadel. Hon förklarade vad det är som gör att en sadel ligger bra eller dåligt och hur det påverkar dig och din häst i vardagen. Emelie demonstrerade även hur hon gör en sadelinprovning.

“Att hästen är beroende av sin rygg vet alla. Men det är inte alltid vi tänker på att sadeln kanske är lite för lång, du sitter snett i sadeln eller hästen har felverkade hovar. Detta är exempel på orsaker till att våra hästar får problem med ryggen. En annan vanlig orsak som jag ofta stöter på som hästfysioterapeut säger Emelie, är att ryttaren fokuserar mer på hästens huvudställning än på var bakbenen är.  Det gör att hästen ”knäpper av” i nacken och blir en så kallad bengångare – stötig och obekväm att rida. Motsatsen är en ryggångare – mjuk och harmonisk. Hästen jobbar med magen, slappnar av i ryggen och kan jobba under sig med bakbenen. I det läget kan hela muskelkedjan jobba som den ska och det minskar risken för skador”.

Detta var grunden för föreläsningen. Sadeln påverkar både oss och hästen på flera olika sätt och som hästägare är det viktigt att veta vad man kan göra själv för att undvika stora och långvariga skador.

Emelie äger och driver Hästen i Centrum. Hon blev certifierad och klar som hästfysioterapeut 2012. Emelie jobbar alltid ur ett helhetstänkande perspektiv på både häst och ryttare. Läs mer om henne på www.hastenicentrum.se 

sadelinprovning

sadelinprovning

sadelinprovning
sadelinprovning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En 2-årings första lektion i natural horsemanship:

horsemanship seven games

horsemanship seven games

horsemanship seven games

horsemanship seven games

horsemanship seven games

Målet: Lugn, avslappnad, följsam.

 

 

This entry was posted in Friskvård för häst and tagged , , . Bookmark the permalink.