Undersöka hästen

I februari 2013 var jag på en kurs för Eddy Blom, en legendarisk hästbehandlare inom alternativa  metoder med över 30 års erfarenhet. Han har behandlat hästar alltifrån hobbynivå ända upp på elitnivå inom både trav, hopp, dressyr och fälttävlan med enastående resultat, även i många andra länder. Han är utbildad inom både massage, akupunktur, kiropraktik, osteopati, homeopati och kinesisk medicin.

I en serie inlägg vill jag delge vad jag lärt mig av honom och från mina egna erfarenhet inom alternativ friskvård och medicin för hästar. Min egen åsikt och erfarenhet efter att jag varit med om att en häst blivit ihjälsprutad av antibiotika och en annan fick hela magen utslagen av fenylbutazon, ordinerat av veterinär, och för min kunskap och erfarenhet av naturmedel och alternativa behandlingar, är att jag ogärna använder veterinärmedicin då det ger kraftiga biverkningar och endast symptombehandlar.

Jag upptäckte homeopatmedicinen och det är det jag i första hand använder om jag har en häst som behöver behandlas. Givetvis i samråd med en utbildad homeopat. Veterinärer ska alltid tillkallas vid behov men problemet är att de kan lite av varje och enligt min erfarenhet är en terapeut betydligt bättre på att ställa en säker diagnos eftersom de är specialutbildade inom sitt område. Jag tycker också det är tråkigt att många veterinärer i Sverige är emot alternativa behandlingar. Kan det ha med ekonomiskt intresse att göra måntro? I övriga Europa och USA m.fl. länder använder man ofta alternativa behandlingar och naturmedicin som ett komplement. Kanske behöver vi ställa oss frågan om kemiska och syntetiska mediciner verkligen är så bra och varför är då så många hästar sjuka? De flesta av oss vet inte att det finns många olika naturliga alternativ som förebygger skador och sjukdomar på hästarna och som botar roten till problemet, inte bara symptomet. Naturens resurser har använts från tidernas begynnelse och har mycket att erbjuda för att förebygga sjukdomar.

Naturliga mineraler

Det jag i första hand vill nämna av det jag lärt mig är att det absolut viktigaste för att hålla sin häst frisk, är att regelbundet ge hästen naturliga mineraler. Dessa innehåller inga gifter och tas upp väl av hästarna, i motsats till syntetiskt framställda mineraler. De naturliga mineralerna innehåller också nödvändiga vitaminer och örter. Något annat viktigt är att minska kraftfodret rejält och istället ge mera grovfoder. Kraftfodret är många gånger en stor orsak till att hästarna är sjuka eftersom det är onaturligt och de har ingen möjlighet att bryta ner dessa mängder kraftfoder vi ger dem. Hästar i bara lättare träning klarar sig alldeles utmärkt och mår mycket bättre av bara grovfoder och tillskott av naturliga mineraler.

Lär dig undersöka din häst

Du bör själv lära dig undersöka din häst dagligen så att du snabbare och lättare kan upptäcka avvikelser. Det är mycket man kan åtgärda på egen hand. Det är svårt att ställa en diagnos även för en utbildad terapeut eller veterinär eftersom t. ex galla i kotleden kan härröra till inre organstörningar eller en hälta fram ursprungligen kan komma från bakdelen.

Det är viktigt som hästägare att använda sina sinnen – se, känna, lyssna, lukta. Kolla in hästen och fråga dig: Har den bra muskulatur eller är den för lite musklad? Är den liksidigt musklad?Är den överviktig eller för mager? Hur ser lederna ut? Har den bra hovkvalitet? Är den sned i höfter, bäcken eller skuldror? Hur är mentaliteten? Är halsen mer musklad än nacken? Kissar hästen ofta, i stora mängder? Hur är färgen? Dricker hästen mycket eller lite? Är avföringen lös eller hård? Färg, lukt? Kan hästen smälta maten? Är den öm någonstans? Har den hosta? Rinner näsborrarna?

This entry was posted in Friskvård för häst and tagged . Bookmark the permalink.