Gästbok

Vill du lämna en kommentar eller har en fråga är du välkommen att skriva här i min gästbok. Längre svar på träningsfrågor hittar du under Frågor & Svar Markträning respektive Frågor & Svar  Ridning under “Kategorier” i lodräta menyn till höger.

Skriv i gästboken
(83)
1 2 3 4 5 6 7 8 9
>
(83) AW Authentic Horse Education
Sun, 10 April 2016 11:31:31 +0000
url  email

Hej My!
Ursäkta mitt sena svar. Du har helt rätt i dina tankar för absolut stämmer din beskrivning in på att din häst verkligen var rädd. Jag skulle rekommendera en omskolning av hästen och helt enkelt börja om från botten och bygga upp relationen från marken först. Jag skulle spendera mycket tid på att bara umgås med hästen utan krav, utan att göra något annat än att bara vara i nuet med varandra. Det är hemligheten till en magnetisk förbindelse med hästen. Det innebär att man umgås med den i hagen, i boxen, går på promenader etc.

Så skippa ridningen ett tag och när ni går ut hemifrån led den istället för att rida. Detta kan du göra både i sällskap med andra hästar och utan. När din häst inte är rädd när du leder den ute så kommer det gå mycket bättre i ridningen. Om hästen visar rädsla så sätt ingen press på den utan backa hellre ett steg tillbaka, dvs vänd innan hästen blir rädd och lite i taget kommer du bygga upp hästens mod att våga mer och mer. Allt handlar om hur mycket förtroende hästen har till dig och det grundar sig i en djup vänskap och ett autentiskt ledarskap. Kolla gärna in onlinekursen. Lycka till!
/Anneli

(82) My
Mon, 28 March 2016 08:17:29 +0000
email

Hej,hittade din hemsida och blev intresserad av ditt sätt att träna hästar. Och undrar om du kanske kunde hjälpa mig med ett problem.
Jag har en häst som jag inte kan rida ut då han blir blockerad,en tjej i stallet red ut honom och jag gick med,det gick någorlunda bra till en början men när vi skulle hemmåt så slänger han sig ut på åkern och så fort ryttaren bara lägger till sänklarna försiktigt så slänger han sig bara bakåt,jag kallar på honom,han vill komma men det ser ut som att han sitter fast ( står och väger och funderar på hur han ska göra) resulterar i att jag får gå ut i åkern och hämta honom så får vi ta ett steg åt gången för att sen stanna och tänka,om vi tog fler steg så bara slängde han sig bakåt. Näsborrarna var gigantiska och man såg bara ögonvitorna samt att han skakade genom sadeln,stegrande sig även mot mig och det skulle han aldrig göra i vanliga fall. Det är en sak att han testar men enligt mig så var han rädd och blockerad. Detta har resulterat i att jag har blivigt rädd för att rida ut och undviker detta tyvärr. Undrar om du har något tips om hur man kan komma över detta utan att utsätta sig själv eller hästen för stora risker för han blir farlig i dessa lägena.
Mycket tacksam för svar Mvh My

(81) AW Authentic Horse Education
Wed, 16 March 2016 23:41:42 +0000
url  email

Hej Sara!

Frihetsritualerna används naturligt av hästar i flock för att skapa vänskap, ledarskap, lojalitet, respekt, harmoni och enhet i flocken. Det är inget som "tränas" fram utan är baserat på relationen och hästens sökande av kamratskap och att följa en naturlig ledare. Hästen har alltid ett eget val, att medverka eller ej. Ingen utrustning, ingen rundcorall, inget tvång, ingen klickerträning, bara autentisk kommunikation. Frihetsritualerna skapar 1. förbindelse 2. tillit 3. respekt. 4. villighet. 5. uppmärksamhet 6. magnetisk förbindelse och 7 en spontan dans med hästen. Det viktigaste är att interagera med hästen utan krav, hälsningsceremoni och viss ledarskaps position för arbetsetik, samarbetsvilja, en frivillig respons och prestation genom glädje. Mer ingående om frihetsritualerna hittar du här: http://naturalhorsemanship.se/horsemanship-artiklar/vad-ar-frihetsritualerna/
och det praktiska utövandet i hemstudie/onlinekursen.Mvh Anneli

(80) Sara
Fri, 11 March 2016 05:52:36 +0000
email

Hej! Vilka är dom sju frihetsritualerna, kan du beskriva! :)


(79) Sara
Thu, 19 November 2015 20:29:35 +0000
email

Tack så jättemycket för alla råd och tips! Hjälpte verkligen at få tips från en hästkunnig person (som tänker på hästens bästa)! :)

Mvh Sara

(78) AW Authentic Horse Education
Thu, 19 November 2015 18:53:41 +0000
url  email

Hej Sara!
Tack för ditt värmande mail. Visst kan du få en djup vänskap och bättre kommunikation även att du tycker ni fick en dålig start. En djup förbindelse uppnår man genom de sju frihetsritualerna som finns i onlinekursen. Det viktigaste att börja med är att spendera tid med hästen utan krav. Man behöver göra hästen till ett husdjur, precis som en hund. Vi kan inte ta in hästen i vårt hem men vi kan umgås med den i hästens hem som i boxen och i hagen och gå på promenader. Det finns ingen annan genväg till hästens hjärta.

När det gäller bitandet är det viktigt att du inte låter henne komma in i ditt personliga utrymme så att hon kan bita dig. Det är naturligt för hästar att bita för att ta sig upp i rangordningen. Är du nära intill så backa antingen undan henne när hon biter eller använd rytmisk blockering. Man ska undvika att smälla till hästen för antingen blir den rädd eller vänder det till en dominanslek men jag förstår att det var en reflex hos dig så ha inte dåligt samvete. I de situationer när det handlar om ens säkerhet och det blir reflexmässigt eller för att inte bli översprungen är det viktigaste att man inte har nån ilska och efteråt blir vän med hästen igen genom att smeka den där man slog till den. När du blockerar, använd din armbåge t ex rytmiskt i luften utan att titta på hästen, för att skydda din zon. Hästen vill inte bita en viftande armbåge eller arm.

För att lära hästen stå stilla i stallgången kan man lära det med mat eller utan. Jag handmatar inte hästar och är inte så förtjust i att arbeta med mat mer än för att forma en artig och respektfull häst och ibland kan det vara riktigt hjälpsamt om man använder det på ett kontrollerat sätt. Ett sätt är att bara backa tillbaka hästen varje gång den flyttar sig. Om hon inte vill vara uppbunden kanske du kan ha grimskaftet över halsen och backa tillbaka henne när hon flyttar sig eller binda upp henne lösare. Jag avråder från s.k. cross ties eftersom det gör att hästen känner sig trängd och tvingad.

Här är ett annat sätt att lära hästen stå avslappnad och fokuserad på dig: Stå med din häst uppbunden i stallgången med en bunke mat. Låt hästen få en tugga. Ge den igen när den står stilla. Hästen kommer att börja skrapa och bli otålig för att den vill ha mer. Säg "vänta" till hästen bara en gång och stå sen stilla och vänta ut den. När hästen är stilla ger du en till tugga. Hästen kommer snabbt lära sig att stå still och "pausa" när du ber. När du lärt den detta kan du lära hästen det lös.

När du ger hästen mat från bunken (inte från handen) ska du vänta tills hästen står still och har öronen framåt. Om den sätter bak öronen igen, ge en tugga ändå, men när hästen förstått idén kan du välja att ge endast när öronen är framåt. Beröm hästen med din röst omedelbart den står still men ta dig tid att bjuda på maten. Det är en myt att man måste belöna hästen direkt. Kom aldrig till en position där hästen orsakar dig att skynda dig att ge den en matbit för det utvecklar en respektlös och olycklig häst. Genom att ta dig tid med godiset utvecklar du inte en häst som blir upprörd för att du inte ger maten tillräckligt snabbt.

För problemet på volten kan det vara ett fysiskt problem eller för att hästen är oliksidig och har svårt för det varvet. Träna på volt från marken först för att diagnostisera problemet och jobba mer på det svåra varvet. Visst kan du väl fråga ägaren om du får rida bettlöst men vänj hästen först från marken och håll dig sen i en mindre inhägnad av säkerhetsskäl till att börja med. Lycka till!
Mvh Anneli

(77) Sara
Mon, 9 November 2015 21:36:32 +0000
email

Hej Anneli! Är en hästälskande tjej på 13 år. Du har fått mig att verkligen tänka till och bli inspirerad!
Nu efter sommarlovet skaffade jag mig äntligen en medryttarhäst (har tyvärr inte pengar till egen häst/foderhäst). Iallafall, det är ett 3-4 årigt sto (precis över ponnymåttet) som nyligen är inriden. En fantastisk häst, vill att vi ska bli bästa vänner. Men hur? Och sen finns det några problem som jag inte vet hur jag ska jobba på, hon gillar inte att stå uppbunden (hon börjar kravsa med hoven, sparka i luften och gå på stället), hon gillar inte att bli riden på volt i högervarv. Hon naggas/biter när hon står uppbunden för länge (20-30 min) och naggas även om man vänder ryggen till så är hon på ens rygg (om hon har tappat tålamodet eller vet inte riktigt varför, gillar hon inte mig?), känns lite obekvämt. Går det att fixa en kommunikation även om vi inte har fått någon bra bild av varandra eller kommer hon inte gilla mig (blev arg på henne när hon bet mig, har dåligt samvete för att jag skrek åt henne och viftade med armarna framför henne, förstår att det var fel men är inte världs kunnig och blev rädd så det var bara en försvars reaktion)... Var ska jag göra, vill skapa en kommunikation med henne! (Just nu är jag hos henne 1-2 gånger i veckan men hoppas på att åka dit oftare om ett tag). Juste, sen SP har hon ett träns med bett, känns fel att rida henne på bett, men det är ju inte min häst. Tycker du att jag ska fråga ägaren om jag kan få rida på bettlöst istället?

Mvh Sara :)

(76) Nickolina Eriksson
Sat, 9 May 2015 17:19:33 +0000
email

Måste bara säga - vilken fantastiskt bra sida! Blev så attans glad när jag fann den. Du är verkligen pedagogisk!

(75) AW Natural Horse Training
Thu, 9 April 2015 21:12:12 +0000

Hej Marie! Roligt att du tycker det! Japp jag är aktiv, bara gästboken som varit lite borta ett tag på grund av att jag fick en massa spam. Välkommen till min sida!

Mvh Anneli

(74) Marie Appel
Tue, 7 April 2015 19:03:10 +0000
email

Hej,
Är du fortfarande aktiv? Allt du skriver/visar tilltalar mig högt!
Mvh Marie Appel

>

 Namn *
 E-post
 Hemsida
 Meddelande *
* Obligatorisk

Antispam
Var vänlig och skriv in rätt bokstavskombination i textfältet nedan innan du skickar iväg ditt meddelande.
captcha