Häst som kastar med huvudet

Att hästen kastar med huvudet är ett vanligt problem och folk brukar vilja lösa detta med någon form av teknik eller anordning som fysiskt hindrar hästen från att kasta med huvudet. Med naturlig hästträning har vi en annan strategi. Vi frågar oss vad som orsakar hästens beteende och hur kan vi göra för att hästen inte ska ha något behov av att kasta med huvudet.

Hästar är uppriktiga och ärliga djur och genom sitt kroppsspråk talar de om vad de tänker och känner. Orsaken till att din häst kastar med huvudet kan vara att den vill gå fortare än du tillåter dess fötter att gå, bristande enighet mellan hästens mentala tillstånd och dess fysiska tillstånd. Bristande kommunikation med ryttaren, obehaglig sadel, hårda händer, inspänningstyglar, ihopdragen hals etc. etc. Om du utvecklar din relation och kommunikation med hästen så blir du mer insiktsfull och kunnig i vad hästen försöker kommunicera.

Här är några strategier: Först, lär dig “leka” med din häst på marken för att befästa ledarskap, tillit och respekt. Vad har detta med hästens huvudkastande att göra? Detta sätt att träna påverkar hästens hållning och lär människan att bli en ledare och partner för hästen att förstå, respektera och följa.

När du har ett framgångsrikt samarbete med hästen på marken är nästa steg korrekt användande av tyglarna.