Hästpsykologi

Använd hästpsykologi – inte människopsykologi

Hästar tänker inte som människor och det är därför vi har så mycket problem med dem. Genom att använda omvänd psykologi och lateralt tänkande lär vi oss att bete oss mer som en häst och mindre som ett rovdjur. Hästar tänker lateralt. De tänker runt problemet eller situationen och inte rakt på det. Vi är direktlinje-tänkare och går rakt på sak, fokuserar på det vi vill ha och går rakt emot det.

Det är därför vi är så förutsägbara för hästar, de ständigt överlistar oss och läser oss som en öppen bok. Om du går rakt på sak ser hästen vad du är ute efter och den blir mer benägen att göra det motsatta. Det är så de överlevt, genom att göra det motsatta av vad rovdjuret förväntar sig.

Approach och retreat fungerar

Approach och retreat är vad som fungerar på hästar. Det betyder att närma sig/avancera och dra sig tillbaka/avvakta. Omvänd psykologi betyder att du inte beter dig som ett rovdjur. Hur gör man då? Det är enkelt! Gör det motsatta av vad du tror du borde göra. Det är svårt för oss att göra det motsatta av vad vi känner men när vi har med flyktdjur att göra borde vi lära oss detta, för det är vad som vanligtvis fungerar.

Men vi vill ha resultat på direkten. Vi fokuserar på det vi vill ha och försöker gripa tag i objektet (hästen) om det går oss ur händerna. Om vi blir förskräckta, arga, rädda eller frustrerade spänner vi oss i hela kroppen och håller extra hårt. Fötterna rör sig inte utan gräver sig fast och alla “klor” kommer ut. Reaktioner som utlöses är att händerna tar tag snabbt och hårt i tyglar och grimskaft, benen klamrar sig fast vid hästens sidor, sätet blir spänt och andhämtningen slås ner. Vi skriker, sparkar, drar, rycker och slår. Vinnarinstinkten och “dominansreflexerna” kommer in i spelet. Framgångarna kommer när vi inser att det är vi själva som måste ändra vårt beteende först, för att hästen ska ändra sitt.

 

 

This entry was posted in Artiklar and tagged . Bookmark the permalink.