Aggressiv häst, biter och sparkar

FRÅGA: Jag har stora problem med min sköthäst/medryttarhäst. Hon är ett sto på ca. 7 år, ett engelskt fullblod som är f.d galoppör.

Den enda som kan hantera henne är hennes ägare, men nu ska hon resa iväg i 3 månader och bett mig ta hand om och motionera henne. Men tyvärr började samma problem som många har haft med henne. Hon biter mig, sparkas och respekterar mig inte. Genast då du öppnar bokdörren så vänder hon baken till och hotar med att sparka.Rör du dig inte så sparkar hon, enkelt. Ska du försöka ta över ledarrollen så sparkar hon ellr biter. Har inte ridit henne ännu då jag inte ens kan hantera henne på marken, hur ska det då gå på ryggen?Har du några tips som kan göra att hon ska börja respektera mig?

SVAR: Lösningen ligger i att med hjälp av horsemanship grundövningar bygga upp förtroende och respekt. Du behöver använda en carrot stick som förlängning av din arm, för att skydda dig själv och hålla dig på avstånd, och hästen kan bita och sparka mot den istället. Detta är en form av försvar hon utövar och ditt jobb är att bevisa att hon inte behöver försvara sig mot dig. Det krävs förståelse, tid och tålamod. Försök se det ur hennes synvinkel och hjälp henne genom att vara en förstående, rättvis och bestämd ledare.

Den första övningen är en förtroendeövning genom tolerans och acceptans (vänliga leken) och det är den du behöver lägga mycket tid på här. Hur den görs kan du läsa under “Frågor & Svar” men alla dessa övningar och utförliga instruktioner på hur du går till väga, finns i Natural horsemanship Träningsguiden som ebokkurs. Du hittar den på hemsidan. Börja först med att ha en repgrimma och ett leadrope på ca 3,70 meter på hästen när den är kvar i boxen och du står utanför på säkert avstånd. Smek och stryk henne rytmiskt, mjukt och avslappnat med sticken och ta den tid det behövs tills hon inte längre känner sig hotad.

När hon är aggressiv och hotar med att bita, backa undan henne genom att du håller långt ut på linan fortfarande stående utanför boxen, och sväng linan i sidled tills hon backar något steg. Öka trycket gradvis, (sväng med handled, armbåge, hela armen) tills hon backar undan från de vågorna det skickar till grimman. Ge omedelbar eftergift och vänta. Upprepa korrigeringen varje gång hon hotar.

När detta funkar och känns säkert (räkna med att det kan ta flera dagars träning) fortsätter du med de andra övningarna (Seven games) utanför boxen på en bana t ex. Du kan börja med att stå på andra sidan staketet om hon hotar anfalla. Den långa linan är för att vi ska kunna jobba på avstånd med hästarna så vi håller oss i säkerhet, samt för att alltid ha slack i linan så hästen känner frihet och ansvar. Känner du att det är för farligt så behöver du professionell hjälp. Var försiktig!

 

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged . Bookmark the permalink.