Användning av spö

FRÅGA: Det låter väldigt bra det du gör och jag håller verkligen med om detta att ta bort tvånget och i stället vara lyhörd för hästen i ledandet och lekandet. Det som gör mig lite tveksam är att du har spö så jag undrar hur du ser på det? En spöhjälp är ju ett vasst verktyg och upplevs väl även så av hästen. Själv har jag lagt bort det helt då det för mig signalerar våld och slaveri i form av lydnad byggt på rädsla. Spöt kan naturligtvis användas på olika sätt, med olika syften men det är så normaliserat att det ofta missbrukas. Jag tänker på detta att vara en bra förebild och gå i bräschen för hästarnas väl och ve. Har sett många avarter på kurser från deltagare, som tycks väldigt omedvetna om vad de gör när de klatchar hästen med spöt, även om kursledaren varit bra med hästarna.

 

SVAR: Tack för dina funderingar. Mycket bra tankar. Faktiskt använder jag en kvist som spö, så pass tunn att den går av om man skulle missbruka den. Den ger ingen pisksnärt som ett spö av plast. Och när jag använder det med fysisk kontakt använder jag det inte starkare än som en landande fluga. Därför är det inte hotande för hästen. För mig handlar spöet i första hand om vägledning för hästen men också som ett skydd för mitt personliga utrymme/min säkerhet när jag arbetar med hästen fri i Liberty.

När jag utbildar hästen i t ex markarbete så har jag inte tillräckligt långa armar för att nå hästen eller en viss zon av hästen utan att ha denna förlängning av min arm. Det är till viss del också sant att det handlar inte helt om verktyget utan om hur man använder det. Som t ex handen kan smeka en kind, men kan också slå en kind. Så det handlar om hur jag väljer att använda det.

Utan denna kvist skulle jag ha svårare att förklara för hästen vad jag menar/vilken kroppsdel jag vill att den uppmärksammar. I ridningen är “spöet” en hjälp i början men sen tar man bort det för att då kunna rida enbart med säte och tanke. Ett spö är inte nödvändigt men rätt använt är det en hjälp för både häst och människa. Jag upplever ofta att de som använder tryck och press och eftergift vilket är det traditionella eller de som inte använder “spöhjälp”, använder väldigt mycket skänklar istället.

Snart kommer ett gratis kickstart träningsprogram på sidan om hur jag lär hästen “The art of lightness”. Där förklarar jag mer om hur man arbetar utan tryck, press eller tvång.

//Anneli

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *