Bockar vid ridning

FRÅGA: För tre månader sedan var vi ute i naturen och red. Vi galopperade uppför en backe och han blev så glad att han la av en bockserie (detta var alltså av ren glädje). Tyvärr hamnade jag i obalans och flög av och skadade mig. Igår när jag var ute och red hann vi inte rida mer än 20 meter innan han la av en bockserie (vi skrittade på lång tygel). Jag vet inte själv hur jag ska ta mig an detta problem och vill absolut inte att detta händer igen då detta kan vara riktigt farligt! Men vad tror du om detta?

 

SVAR: Jag förstår din frustration. Vad olyckligt att du blev så illa skadad. Det är svårt för mig att säga om den sista gången han bockade beror på rädsla eller trots. Men om han inte är direkt rädd av sig och i övrigt en dominant häst så handlar det nog lite om respektlöshet för i den situationen var det ju ingen glädjeserie.

Det första du måste tänka på är din säkerhet så därför är det första att lära sig kontrolltygeln. Kontrollen sitter ju som bekant i hästens bakdel där motorn är. Tar man bort styrkan från bakdelen så blir det omöjligt för hästen att kunna skena, bocka eller stegra sig. Och det gör man genom att använda en tygel och böja hästens hals till ena sidan. Och vid minsta oro så bör man också hoppa av hästen när man böjt den för ofta får man ingen andra chans. Jag kallar detta för nödstopp.

Oftast reagerar vi instinktivt med att dra hästen i munnen med båda tyglarna men det ger faktiskt ännu mera styrka till hästen och dess beteende. Det är som att spänna en pilbåge. Att dra i hästen med två tyglar kan aldrig hindra en häst från att skena, stegra eller bocka om det är dess avsikt och inget bett i världen kan kontrollera en hästs känslor. Och den vill bara gå emot trycket ännu mer, antingen utav rädsla/obehag (självförsvar) eller av dominans (respektlöshet). I andra fall hinner man inte ens reagera innan man hamnat på backen.

Att böja hästens hals är en sårbar position för hästen och måste först läras från marken. Det får inte tvingas. Stå vid sadelläget med repgrimma och ett leadrope och be genom tryck och eftergift om lite böjning i taget. Öva på båda sidor tills hästen svarar mjukt och kan stå lugnt och stilla med halsen böjd mot dig. Sen övar du uppsuttet från stillastående, sen från skritt, trav och galopp, Det här är en bra regel: Om du inte kan böja hästens hals i halt, skritta inte. Om du inte kan böja hästens hals i skritt, trava inte! Om du inte kan böja hästens hals i trav, galoppera inte! Träna på att böja hästen och snabbt kunna hoppa av den på samma sida som du böjer.

Du kanske tänker att “ja men jag lär inte hinna böja hästen när han börjar bocka”. När du har övat detta under kontrollerade former i en liten inhägnad som t. ex. en rundcorall kommer du att kunna känna av när det är på väg så du hinner böja hästen så pass tidigt att bockandet inte tar fart eller får full effekt. Hästarna brukar också sluta upp med bockandet när man lärt dem att böja halsen och slappna av. Viktigt är att man inte lär hästen att vara motståndsfull i böjningen. Ge inte eftergift förrän hästen är mjuk. Denna laterala böjning lär hästen att slappna av både mentalt, emotionellt och fysiskt.

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged . Bookmark the permalink.