Dominant i hagen

FRÅGA: Har en Islandsvalack som är dominant mot shettisvalack i hagen.”Lägger sig över honom” o biter över mankammen. Har skadat honom. Hur ska jag få dom att gå ihop?

SVAR: Det är ett dilemma med två hästar som inte går ihop. För det mesta brukar det lugna sig med tiden och trots att den ena kan vara en riktig tyrann mot den lägre i rang, så kan de ofta ändå få väldigt starka band till varandra, eftersom det bara är de två. Men i vissa fall blir man tvungen att sära på dem eller släppa in en tredje häst i flocken.

Något man kan försöka med är att se till att det finns mycket stimulans för hästarna i hagen, så den dominanta hästen får annat att tänka på. Det viktigaste är att de har fri tillgång till grovfoder i hagen. Hästar är skapta för att äta många timmar varje dygn. Med fri tillgång äter de långsamt utan stress och eftersom det finns mat hela tiden blir det inget bråk om den. Det är också en stor sysselsättning som skapar mer harmoni i flocken och hindrar giftig magsyra att produceras i magsäcken för att hästarna står utan mat för länge.

En annan sak är att hagen är så stor som möjligt och helst kuperad med mycket stimulans. Du kan även prova att sära på dem ett tag så de går i varsin hage bredvid varandra, för att sedan prova släppa ihop dem igen. Det är de tips jag kan ge.

 

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged . Bookmark the permalink.