Godis eller ej vid träning?

FRÅGA: Jag vart otroligt inspirerad av din hemsida. Väldigt många “aha” upplevelser. Iaf så kom jag fram till att min foderhäst styrs av “Left Brain och Introvert” Egenskaperna som beskrivs stämmer nästan exakt in på min foderhäst. Jag började söka lite fakta och det jag läste var att den typ av häst behöver bli motiverad.

Och det brukar vara ett problem när vi tränar. Hon blir omotiverad och vill helst av allt bara stå i mitten av ridbanan och “slöa” och då läste jag det där om godis…Jag har varit väldigt emot godis. Jag har alltid tänkt att då blir inte våran relation riktigt “riktig” hon vill inte ha “mig” det är godiset hon vill åt. Men sen började jag läsa på och insåg att man kanske borde försöka. Men jag vet inte vart jag ska börja och hur jag ska bära mig åt…

Jag skulle vilja ha hjälp av nån som vet vad dom sysslar med. Och jag känner mig väldigt säker med att fråga dig. Jag vet inte riktigt hur jag ska skilja på godiset. Vad gör hon om hon helt plötsligt inte får? Hon har haft problem tidigare med “buffningar” och “naffsningar”. Vid vilka tillfällen ska det ges? Finns det några andra vägar innan man provar med godis? För jag gillar inte tanken på att ge henne godis, men samtidigt gillar jag heller inte tanken på att hon ska vara omotiverad :/ Jag vill ju kunna rida “freestyle” jag vill att hon ska vara positiv och motiverad vilket hon inte alls är nu.

 

SVAR: Jag har själv en left brain introvert häst, den mest omotiverade men jag har inte använt godis på henne och personligen gör jag det aldrig. Många av hästarna jag jobbat med har varit nafsiga, buffliga och respektlösa p g a handmatning och jag tycker precis som du att man vill att hästen ska göra det man vill för relationens och inte för godisets skull. För mig känns det lite som att “fuska”. Så personligen använder jag aldrig godis i träningen på det sättet, men däremot ger jag t ex lite kraftfoder, morötter när träningspasset är slut samt försöker hålla träningen till en lek som är intressant genom mycket variation och utmaningar, föremål etc. och inte alltför långa träningspass.

Jag tror du klarar dig bra på det och eftersom din häst tidigare haft problem med att nafsa o.s.v. så avråder jag från godis med handmatning. Inlärning med godis ska alltid användas EFTER att hästen utfört uppgiften, inte som muta. Och man bör sucessivt ta bort godiset efterhand. Jag tycker istället du kan använda dig av långa stunder med friendly game och vilopauser och mycket beröm under träningspassen. Håll sessionerna korta, intressanta och varierande. Använd betespromenader tex mellan stall och ridbana, umgås mycket med din häst utan krav, mycket ridturer ut i naturen som brukar vara speciellt motiverande för dessa typer av hästar.

Du kan göra många övningar ute i naturen och godiset kan du ge som belöning i krubba/hink efter själva träningen. Känns det inte bra att använda det för dig, så tycker jag inte heller du ska göra det. Det finns många sätt att motivera sin häst på. Godis med handmatning vet jag förekommer inom Parelli träning medan t ex Leslie Desmond bestämt avråder från att handmata hästar. Och personligen tycker jag att om man väljer att använda det så bör man göra det under mycket kontrollerade former – och kanske undvika just handmatning.

Ett sätt att använda godis i träningen utan handmatning för en häst som tappat motivationen, är t ex om hästen tappat framåtbjudningen eller inte vill gå över cavaletti eller hinder och man placerar en hink med gott i på andra sidan som den får äta ur en liten stund efter att ha tagit sig över hindret. Man kan använda flera hinder och flera hinkar, längre avstånd etc och sen när hästen fått tillbaks motivationen ersätter man gradvis hinkarna med vilopaus istället.

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged . Bookmark the permalink.