Hantera skrämmande objekt

FRÅGA: Vilket är det bästa sättet för mig att hjälpa min häst att hantera ett skrämmande objekt när jag rider den?

SVAR: Behåll lugnet och få din häst att titta på det som skrämmer den. Du som ryttare och ledare bör kunna fokusera och slappna av, låta hästen backa undan om det behövs, men inte tillåta den att vända svansen till.

De flesta människor gör det motsatta. De blir rädda, klänger sig fast och skrämmer hästen ännu mer och låter den vända och springa, och de tittar åt där hästen går i stället för på objektet. En häst kan inte gå i närheten så fort när den går bakåt så låt bara inte hästen vända, men tillåt den att driva bakåt. Det är nyckeln!

Om din häst är ”right brain” över objektet – hoppa av, förr snarare än senare, så att du är i livet för att berätta! ”Lek” med hästen från marken med markövningar nära objektet och när hästen agerar mer som en partner och är mer säker, då kan du sitta upp igen. När du är hemma igen, kan du tänka på att vidareutveckla de 7 lekarna och använda hinderföremål som presenning, grön boll, däck etc. Allt detta är saker som kommer att hjälpa din häst att få förtroende för olika objekt. Ju bättre du får dessa hemma, desto bättre kommer de att bli när du stöter på något annat ute i naturen.

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged . Bookmark the permalink.