Häst bockar och skenar

FRÅGA: Min häst bockar ibland. Och han jenar kanse det heter, ja som sakt när utgången är öppen och jag har galopp och jag rider förbi så skenar han ut. Och när jag tar i höger tygel när jag ska vända starkt asså utan att det är en ring så licksom vända på samma ställe nästan, ja då biter han mig i skon. 

SVAR: För att lära hästen att inte bocka eller skena måste du kunna böja hans hals. Då tar du kontroll över hans bakdel där styrkan sitter och det blir i princip omöjligt för den – i alla fall mildras effekten. Hästen kan ju inte springa iväg eller bocka med bara ena sidan av kroppen… Men först måste du lära honom detta från marken för det är en sårbar position för hästen. Be honom böja lite i taget. Så fort han böjer halsen, släpp efter, be igen, släpp efter osv. Be om mer och mer böjning när du står vid halsen vid sidan om honom och lär honom från båda sidor. Sen gör du det från hästryggen på samma sätt.

Öva sedan på att böja halsen först i skritt och trav. Tänk på att om du inte kan böja hästens hals i alla gångarter så har du ingen kontroll, ingen nödbroms på hästen och det är farligt. Be en vuxen om hjälp att öva detta.

När du känner av att hästen vill sticka iväg eller bocka när du rider, använder du ena tygeln och böjer hans hals. Håll tygelhanden ovanför ditt knä när du böjer och håll din andra tygelhand i sadeln för bra balans. Du måste släppa efter på yttertygeln lite för att kunna böja. Försök och håll dig avslappnad och håll kvar böjningen tills hästen står still och inte är motståndsfull=är mjuk i din hand, först då släpper du efter.

Om hästen redan hunnit få fart måste du styra honom i mindre och mindre cirklar tills du får stopp på honom.

När du håller honom böjd och han biter dig i foten ska du använda så kallad blockering. Sparka lite med foten rytmiskt fram och tillbaka. Du ska inte vara ute efter att träffa hästen – du bara skyddar din personliga zon. Då kommer han att klandra sig själv för att han tog ett så dumt beslut att lägga nosen rätt in i din fotrörelse. Tänk på att inte bli arg och använd inte bara en “sparkning” utan vicka flera gånger med foten så det blir obehagligt för hans tänder. Håll foten stilla när han inte försöker bita dig längre.

 

 

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged , . Bookmark the permalink.