Häst som gör utfall

FRÅGA: Hejsan, eftersom jag läser mycket på din hemsida och gillar din metod tänkte jag fråga dig en sak. Jag har en shettis som knappt varit min i två-tre veckor och bara stått som sällskap förr. Jag longerade henne utan problem förra veckan, men igår började hon göra utfall mot mig, hon stegrar mot mig och ibland ser jag hur arg hon är i ögonvrån och på hennes kroppsspråk. Jag får inte ut henne på voltspåret innan hon går in mot mig och när jag försöker få ut henne på spåret så blänger hon på mig och reser sig upp. Vad ska jag göra, det är inte roligt och se framhovarna mot ansiktet! Och reser hon sig inte riktigt upp så hotar hon mig med att göra det och hoppar lite lågt med frambenen. Vad göra?

SVAR: Kul att höra att du läser på min sida. 🙂 Nu gällande din lilla häst så är mitt råd att inte börja med longering på henne och strunta i bett och longeringslina. Det du behöver är en repgrimma av bra kvalitet och ett leadrope med tyngd som är ca 3,70 m långt. Något annat är inte effektivt. En repgrimma ger känsla och har balanspunkter som ger tryck och eftergift i rätt tid. Ett leadrope är gjort av slätt båtrep och tack vare dess tyngd, ger det energi och “liv” och du kan kommunicera med hästen mycket effektivare utan att ge för mycket tryck. Jag vet inte om du påbörjat Parellis sju lekar men jag brukar rekommendera min e-bokkurs eller att köpa Parellis hemstudieprogram Level 1 & 2. Då har man en bra grundkommunikation med hästen.

Det första du behöver börja med är lek nr 4 som kallas för Yo-Yo game på Parelli-språk. Det betyder att du håller ute i änden på repet och backar hästen ifrån dig genom att svänga det i sidled i faser, medan du själv står stilla. Det ger mycket respekt när du kan backa din häst såhär utan att röra den fysiskt. Och detta verkar vara ett respektproblem av en dominant häst. Normalt börjar du alltid med lättaste trycket/fasen vilket är att du bara svänger ditt pekfinger i sidled med armen utsträck åt hästen.

Hästen ska vara rätt framför dig på en armlängds avstånd. Efter 3 sek ökar du trycket genom att svänga bara handleden fram och tillbaka. Har du fortfarande inte respons från hästen (viktförflyttning eller steg bakåt) går du till fas tre (efter 3 sek) och svänger hela armbågen. Behöver du gå till fas 4 så svänger du hela armen i sidled framför din kropp. Detta skapar kraftiga, obekväma vågor i repet som fortplantar sig till grimman. Hästen vill flytta sig bakåt ifrån det och så fort hästen gör det, ger du omedelbar eftergift vid minsta lilla försök. Vänta en stund och se om hästen slickar läpparna. Börja sedan om igen, alltid från fas 1, det lättaste trycket (fingret i det här fallet). Belöna ett steg i taget genom eftergift. När hästen backat ut hela linan, ber du den komma in genom att “hala in” repet. Behöver du gå upp i faser så lägger du mer och mer tryck i det med fingrarna.

Eftersom du har en hotfull häst behöver du öva detta med din häst på andra sidan staketet. I de situationer som hästen gör utfall mot dig måste du använda dig av detta Yo-yo game, MEN eftersom det handlar om att skydda dig själv och få bort hästen från din personliga zon, måste du här gå direkt till fas 4, högsta fasen där du använder hela din arm och ger kraftigt tryck. Ge eftergift när hästen backat undan ordentligt och fått en positiv attityd i ansiktet. Bli vänlig när hästen blir vänlig. Din häst dominerar och hotar dig och du måste visa att det är du som bestämmer (men som en rättvis ledare) och att det bara blir väldigt obehagligt att bete sig så.

Är hästen alldeles inpå dig, fungerar inte yo-yo game så bra. Då måste du istället vifta med repet åt hästen och hoppa “jumping jacks” eller ha en carrot stick till hjälp. (Försök att inte titta direkt i hästens ögon när den är hotfull). Men tänk på att vad du än gör med hästen från marken, ha alltid leadrope och repgrimma på hästen, använd yo yo game mycket så du aldrig släpper hästen för nära inpå dig. Använd inte som straff, bara förstärkning så tänk på att ha en bestämd och rättvis attityd. Ingen aggression. Det långa repet gör att du kan hantera hästen på avstånd så du håller dig i säkerhet och hästen känner sig mindre trängd och får mer frihet och ansvar som inverkar mycket positivt på dem. När du har det här beteendet under kontroll, ge hästen uppgifter, lek alla lekar i ordning tills de är på plats. Lycka till och var försiktig!

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged . Bookmark the permalink.