Häst som sparkar och biter

FRÅGA: Hästen förlorade sin mamma då hon var 3 veckor gammal. Hon som äger hästen tog hand om henne och flaskade hästen sen hon var liten. Hon har ingen uppfostran, hon ska ha sista ordet! Hon är som en jobbig tonåring. Men problemet är när jag har börjat lära henne saker, så vill hon gnyta och sparka mot en, det har hon aldrig gjort förut, fast hon har aldrig haft en annan människa som har jobbat med henne. Hon har blivit mycket bättre att ha att göra med. Men jag har lärt mig att du ska sparka på hästen på baken, då den sparkar mot dej. Men hon ska ha sista ordet! Så jag undrar om du har något tips på hur jag ska få henne att sluta att sparkas?!

Sen har jag en annan fråga. Hästen vill alltid ha grimskaftet, longeringslinan i munnen och så, tror att hon saknar att kunna suga på något eftersom hon fick nappflaska, men är inte säker. Sen kan hon ta tag i piskan som ligger på marken och ha den i munnen, och släpper den inte som en hund. Hon nyper och biter. Går det att bota eller är det bara att finna sig i det hela?

SVAR: Jag förstår ditt dilemma. Du har fått ett dåligt råd att du ska sparka hästen tillbaka. Det är ingenting som fungerar, kan bli farligt och kommer aldrig att få din häst att respektera och lita på dig. Natural Horsemanship tolererar aldrig våld gentemot hästar. Om din häst inte respekterar, gillar eller är rädd för dig eller folk omkring dig, är sparkabeteendet en naturlig reaktion. Jobba på att bli en tillitsfull och respekterad ledare och partner för din häst genom horsemanship träning och dina problem kommer naturligt att blekna bort.

Genom markövningarna i grundkursen och ebokkursen, kommer du att bygga en kommunikation med hästen som förebygger och löser sådana problem. Läs mer under fliken Problemlösning markträning om sparkande hästar.

När det handlar om en häst som biter ska du absolut inte slå till den som vanligtvis är reaktionen från människan. Hästar biter aldrig sin alphaledare så återigen handlar det om att man inte är respekterad från hästen men hästen kan också bita av rädsla/självförsvar. Att slå till hästen fungerar inte för bytesdjur förstår inte bestraffning. De tror du biter tillbaka och nu handlar allt om att ”vinna” dominasleken, eller så blir hästen rädd för dig.

En häst som nyper och biter mycket visar också sitt orala behov. Lek mycket med dess mun och gör mer än vad hästen vill och tycker är behagligt. Gnugga mulen/läpparna i dina händer, lekfullt förstås!, Se upp för tänderna! Lek med dess tunga etc. med carrot sticken.

De flesta hästar nyper och biter för att de är för nära dig. Du behöver lära dig att backa undan hästen från din personliga zon. Hästar som biter har också tendensen att tränga dig, är övervänliga, pushiga och självsäkra. Genom att be och se till att hästen håller sig på lämpligt avstånd från dig kan göra stor skillnad för hästens bitbeteende. Om inte hästen kan nå dig, kan den inte bita dig!

När du känner att ett bett kommer, backa snabbt och avsiktligt undan hästen. Det ändrar hästens tanke eftersom det är en dominant handling från dig. Slå inte till! Det fungerar inte och kan göra en häst mycket aggressiv. Lägg in mycket ryggning av hästen från marken i din dagliga rutin och låt den inte tränga in i ditt personliga utrymme.

Håll dina fötter stilla och se till att hästen flyttar sina fötter, och att du gör det utan känslomässig spänning, ilska eller frustration. Titta inte direkt på hästen, sväng grimskaftet i sidled kraftigt och så fort hästen backat, ge eftergift och le och var vänlig. Om hästen är aggressiv, var inte på samma sida om staketet som den. Lek med den genom staketet eller över en boxdörr. Du behöver få hästens tillit först innan det blir närmare än så.

Tänk på att hästar bara biter människor de inte gillar eller inte litar på! Mer om bitande hästar kan du läsa om under fler frågor.

 

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged . Bookmark the permalink.