Hästar extremt fästa vid varandra

FRÅGA: Hur gör man med två hästar som helt plötsligt blivit EXTREMT fästa vid varandra, så till den grad att jag inte kan ta ut den ena hästen ur stallet utan att den andra blir galen, trots att alla andra hästar är inne?

SVAR: Förberedelser är nyckeln! För att bygga respekt och utveckla mental och emotionell balans för hästar behövs grundträning från marken = Seven Games som man lär sig på grundkursen och träningsguiden. Här står mer info om de sju lekarna.

Men börja med att låta hästarna stå bunden längre perioder upp till någon timme. De lär sig snabbt tålamod och står snart lugnt. Hästar som inte är vana vid separation eller att vara uppbundna behöver bindas upp oftare, (inte i cross-ties dock där hästen står stramt med ett grimskaft på varje sida av huvudet). Börja med kortare tid och bygg upp till flera timmar. Bind hästen så den fortfarande ser den andra hästen.

Härnäst börja med några korta separationer. Gå inte för snabbt för det är så hästar och ryttare blir skadade. Gå iväg med ena hästen en kort stund och återvänd. Sen gör du det igen och igen och igen tills hästen ser att den andra verkligen inte är borta. Var beredd på att det tar många repetitioner. När de båda är lugna, öka tiden då ena hästen är utom synhåll. Med varje session ökar du avståndet lite mer, men börja alltid med ett kort.

Börja med hästarna bundna nära varandra. Öka gapet varje dag och vid sjunde dagen kan de inte se varann alls. Genom att göra denna övning i steg, hjälper du hästen att öka sin självsäkerhet. Omedelbar separation för en flockbunden häst kan traumatisera den, speciellt när det gäller att separera ett föl från mamman.

Eftersom du har andra som tar in och ut dina hästar är snabblösningen att de tar in och ut båda hästarna samtidigt medan du jobbar på stegen. Men det krävs förstås en hästvan person för att leda två och att hästarna visar respekt när de leds och för det måste människorna veta hur de får det.
Läs mer om flockbundenhet.

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged . Bookmark the permalink.