Hästen bråkig i stallgången

FRÅGA: Jag har själv utövat NH enligt Parelli och Stefan Forsman sedan 2005. Jag köpte en ny häst i November 2014, ett engelskt fullblod Han har varit ridhäst sedan 2009 då han togs av banan. Nu är vi färdiga med korallarbetet och join uppen. Vi har använt presenningen och hela den biten är “klar”, dvs han är cool i dessa situationer. Han är ganska flockbunden vilket har försvunnit mer och mer med tiden och träningen.

Nu har jag dock hamnat inför en återkommande situation som jag aldrig varit med om tidigare bland mina hästar – han klarar inte av att stå uppbunden i stallgången varken med eller utan sällskap. Det skrapas med hovarna, gnäggas, trampas från sida till sida, svettas och stressbajsas. Han är även en mardröm för hovslagaren. Till slut börjar han sparka med bakhovarna, i förrgår när hovslagaren var här stegrade han mot slutet, mot hovslagaren. Om jag har hästen lös med mitt rep hängande i golvet alternativt hängt på en krok står han still och tyst som ett lamm (så länge inte hovslagaren är där). Han står still och tyst “på tre ben” i alla andra situationer utomhus, på stallbacken,i paddocken och ute på vägen, som jag försätter honom i.

Jag är fast besluten om att det här ska redas ut men jag vet inte hur jag ska bära mig åt. Jag har svårt att läsa av hur han känner sig, ibland är det uppenbart att han enbart är otålig men ibland får jag känslan av att han blir genuint stressad av att “bara stå” eftersom han inte vet vad som förväntas av honom i situationen. (?) Jag vet inte. Jag förstår inte..

Jag har provat att helt ignorera honom när han gör allt annat än står still, idag tog det nästan två timmar innan han började tugga.
Jag har provat att med rösten korrigera, jag har provat att utnyttja rörelserna han har i fötterna genom att på kommando flytta honom från sida till sida så fort han påvisar det beteendet ( = han flyttar sig inte alltid för mig, behöver jag fortsätta i korallen?). Varken det ena eller det andra ger bättre eller sämre resultat. Det enda som händer är att jag blir frustrerad och mer och mer konfunderad.

Jag vet att förra ägaren var väldigt mjuk (på ett negativt sätt) mot hästen vilket har visat sig i att han inte respekterat folk utrymme eller inte vill ta sig an uppgifterna jag gett honom. Det är inga som helst problem nu, han skulle aldrig gå fram för nära!  Jag vet att hon gav honom någon typ av pasta (lugnande) vid vissa situationer, t.ex. vid lastning. Han stod snällt uppbunden i stallgången när jag var och tittade och provred hästen, vilket jag gjorde två gånger. Jag har i efterhand funderat på om hästen varit drogad dessa två tillfällena, men jag tror verkligen inte att den här tjejen skulle göra så mot sin häst. Vad hon vet har han inte varit med om något trauma tidigare.

Jag förstår inte beteendet eftersom han står så fint på alla andra ställen där jag placerar honom, även som sagt lös i stallgången. I stallgången är det trångt och jag behöver antagligen arbeta med det på något annat sätt än att bara binda upp och låta honom hållas tills han “lugnar ner sig”. Jag har svårt att tro att han efter x antal timmars stress bara kommer ställa sig där och “tröttna”. Snälla, jag skulle verkligen behöva ha ditt perspektiv på det hela!

SVAR:

Jag tycker det låter som att du tänker rätt och provat det du kan. För mig låter det som att det är känslomässigt, därav stressen och att det just sker i stallgången. Hur är han uppbunden? Är det kort i sk cross ties? I så fall prova att lossa rejält eller bara bind vanligt. Låter lite som att han får klaustrofobi där inne. Tror dock inte detta löser saken. Jag tränar inte så mycket efter Parellis sätt längre utan på ett djupare och friare sätt. Jag börjar alltid med hästen utan utrustning och utan rundcorall. En övning att göra är att stå i fyrkanten och där kan du använda grimskaft och be honom kunna stå kvar när du backar ifrån längre och längre men det har du kanske redan gjort. Träna detta på andra ställen först- inte i stallgången.
Eftersom han står snällt när du har repet hängande på golvet i stallgången tycker jag att du ska fortsätta med det och lyssna på vad han vill, medan du tränar på att stå i fyrkanten tills han möjligtvis klarar det i stallgången också. Men…låter som ett djupare problem. Jag vet inte vad du känner för det jag kommer att tipsa om nu men är något jag själv använt emellanåt och som hjälpt enormt. Det ena är homeopatmedel som är naturligt utan biverkningar- min erfarenhet är att det är rena mirakelmedicinen och det hjälper hästarna även känslomässigt och mentalt t. ex vid trauman, chocker, humörsvängningar. Kontakta en djurhomeopat för hjälp att få bort oro och stress. Örter är också hjälpande att skapa inre och yttre balans.
Det andra är att ta hjälp av en djurkommunikatör. Du kanske inte tror på sånt men jag kan ge dig mitt rykte på att det finns människor som kan få in bilder och känslor från hästarna och ge klockrena förklaringar på hästars beteende och du kan få ett 100 % säkert svar på vad som stör din häst. Jag kan rekommendera några stycken som jag har förtroende för om du vill prova. Det kanske inte löser problemet men du får veta orsaken och därmed lättare kunna hjälpa din häst om det inte funkar med träningen. I övrigt rekommenderar jag onlinekursen Dansa med hästar som bygger en djup förbindelse med harmoni, enhet och välbefinnande.
This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar. Bookmark the permalink.