Hästen rädd för att ridas

FRÅGA:Vi har tagit hem en PRE valack från Spanien för en månad sen och allt har gått bra tills för en vecka sedan. Då min dotter skulle rida och började greja med stigbyglarna och tappade då vantarna. Han blev rädd och stack iväg och hon ramlade av. Sedan dess har han varit spänd och nervös för allting. Han for runt på ridbanan vid longering en gång och trampade på en plaststol. (Det har gått bra att longera nu.)

Igår skulle jag försöka sitta upp och då var han också spänd. Sen på ridbanan började han bocka och jag flög av. Både jag och min dotter känner oss nu otrygga och rädda och det kommer ju han också att känna med oss. När man leder honom är han gudomlig vid handen och följer en mer än gärna.  Han är en glad häst som gärna gosar. Och han är jättefin.

Jag är verkligen den första att erkänna att vi kanske tog oss vatten över huvudet och jag skäms nu i efterhand . Framförallt att vi gjort honom nervös och min dotter rädd.  Det känns som han skulle ha det bättre någon annanstans just nu. Jag har inte råd att ha honom på någon typ av tillridning och jag tror i och för sig inte att det är det han behöver utan han behöver någon som är en trygg ledare. Det är en jättefin häst.

Jag vill inte sätta ut honom på annons där massa människor kommer och ska provrida. Det vore inte rättvist. Och jag tänker inte ge bort honom. Det känns inte heller rättvist. Och vi behöver nog en lite lättare och framförallt en häst som redan är väldigt trygg. Min fråga är om du har något förslag ? Intrycket från din hemsida är att du verkar väldigt kunnig. Jag behöver ingen “uppläxning” , utan skäms verkligen och är jätteledsen för detta. Jag har legat sömnlös över att den här hästen förtjänar bättre. Jag ber verkligen om hjälp.

 

SVAR:

Jag förstår ditt bekymmer. Klandra inte dig själv! Vi gör alla våra misstag och det är alltid lätt att vara klok i efterhand. Det här är min största rekommendation: Lämna honom inte till någon annan att träna utan glöm ridningen ett tag och jobba på er relation på marken. Enligt min erfarenhet är det bäst att inte hoppa upp igen på ett bra tag för hästen har nu detta negativa färskt i minnet och varje gång någon nu sitter upp kommer han reagera med rädsla och det slutar eländigt igen. Man förstärker det negativa. Jag har funnit att om man låter bli att rida på kanske t om ett halvår och istället ger hästen mer förtroende från marken och sen när man haft denna pausen är det som om det aldrig hänt. Sen föreslår jag att börja ridningen från början för han är inte helt inriden, i alla fall inte på det sättet att han är helt trygg med en ryttare på ryggen och det första är att han ska vara helt trygg med sadel och stigbyglar. Ta hjälp av någon om ni behöver som kommer till er för lektioner som kan se ur hästens synvinkel. Gör markarbete även med sadel på och tänk att allt ni vill kunna göra från hästryggen lär ni honom nu först från marken. Lycka till! Det kommer att bli bra. Lita på er känsla!

/Anneli Westlund

www.dansamedhastar.nu

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *