Hur snabbt kan man gå framåt?

FRÅGA: Jag använder en bok om NH som stöd, och där är första övningen beröring över hela hästens kropp, först med handen, sen med repet, sen med borste, och sen med plastpåse osv. Jag undrar hur länge man borde hålla på med en övning, om hästen från början inte har något problem med det? Hur snabbt kan man gå framåt? NH handlar ju i stor del om tålamod, så jag vill inte gå för snabbt framåt. T.ex. min ena häst reagerade och var rädd om mulen/munnen då jag började övningen med handen. Då fortsatte jag övningen tills han lät mig röra hans mun, och sen slutade jag för dagen, då man ska sluta när det går som bäst (vi hade hållit på en bra stund redan).

Min andra häst, som är en lite lugnare och mindre känslig häst, reagerade inte när jag gjorde övningen med handen. Så jag gick vidare till repet. Inget problem där heller. Sen slutade jag för dagen, för jag var osäker hur snabbt man ska gå framåt. Jag skulle säkert ha kunnat fortsätta med borsten och plastpåsen, men skulle det ha gått för fort framåt då och blivit för mycket på en och samma dag? Att ska man gå vidare med övningarna tills man stöter på ett problem? Hur många övningar per dag (t.ex. flyttningsövningarna – framåt, bakåt, åt sidan…)

Jag undrade också vad man ska göra när hästen bara vill dra ner huvudet och äta gräs istället för att lyssna på mig :3 Ska man bara dra upp huvudet och säga nej? Eller göra nån övning? Och är det fel att belöna hästen med godis (inte mycket förstås, men en liten orotsbit då och då?) Eller är eftergift den enda rätta belöningen? Om man belönar med godis, kan det vara så att hästen bara gör det för godisets skull, inte för förtroendets skull?

SVAR: Det är väldigt viktigt att man hela tiden gör framsteg så man inte fastnar för länge på vissa övningar. Har du inget problem och hästen är left brain (lugn, avslappnad och tänkande) utveckla/avancera övningen eller fortsätt till nästa. Nästa dag kan du repetera de tidigare övningarna lite snabbt och är allt ok, fortsätt med nästa.

Uppstår något problem eller du märker att du har någon brist nånstans, bara gå tillbaka och repetera och ge det den tid som behövs men låt det inte bli för mycket “tjat”. Sluta alltid på ett bra sätt men observera att inte sluta med övningen direkt hästen utför den men fortfarande är skeptisk, oroad, rädd (right brain). Då är hästen värre nästa gång. Den måste vara left brain när du avslutar.

Hur många övningar per dag är individuellt men det lär du dig nog att läsa av på din häst. Har något gått väldigt bra kan du avsluta för dagen. Du kan träna din häst allt från 10 min till 2 timmar per tillfälle beroende på hur krävande det är psykiskt och fysiskt. Det viktiga är att göra små pauser då och då (hästen får tänka igenom, vila som belöning etc.) Och tänk på att göra träningen till en lek! Ju mer lek, ju mer vill den lära sig.

Om du har en repgrimma och ett grimskaft med tyngd som jag rekommenderar så tycker jag det bästa sättet, när hästen sätter ner huvudet, att svänga grimskaftet i sidled i faser. Börja ganska mjukt och gör det kraftigare tills hästen tar upp huvudet. Upphör/ge eftergift direkt. När du rider kan du be framåt med skänklarna, be om trav eller ge en klapp istället för att dra. Jag rekommenderar egentligen inte kommandoord eftersom vi då glömmer vårt kroppsspråk (det hästen läser) och vi tjatar ut det så mycket att hästarna slutar lyssna. I så fall säg det en gång, sen ser du till att du får den reaktion du vill ha. Gör allt i faser: Föreslå, be, säg till, lova…

När det gäller godis är det upp till var och en. Det här är min åsikt. Jag använder inte själv godis när jag tränar och handmatar aldrig, av dessa anledningar. Hästen kan bli aggressiv och nafsig och ja jag vill vara säker på att hästen gör det jag ber den om för att den respekterar och litar på mig, inte för att den får godis. Däremot ger jag gärna lite kraftfoder, morötter etc. efter träninspasset, i hink eller krubba. Det kan användas i träningen till ex punkt till punkt för att motivera men jag brukar säga: Det finns tillfällen det kan vara behjälpligt som förstärkning men undvik handmatning och använd det under mycket kontrollerade former är mitt tips. Eftergiften är den viktigaste belöningen!

 

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar. Bookmark the permalink.