Lägger öronen bakåt

FRÅGA: Jag har ett varmblod på 6 år, jag har haft han i 6 månader, när jag fick han så hade dom ridit han en gång,så jag skickade han på inridning, o han va den gullgaste lilla diamant. Det började hos henne att han blev en riktig surpotta,han lägger bak öronen hela tiden, o när jag ska rida står han still o trixar lite, longering funkar utan problem, de e ridningen o att han lägger bak öronen för allt, o detta började på inridningen. E de mig han inte gillar? Annars i all hantering så e de inga problem,som sagt han tar bak öronen men biter inte efter mig o inte sparkar,vet inte vad jag ska göra, jag vet inte om det har o göra med hans kastrering, han blev kastrerad ganska sent han va 4 år.

 

SVAR: Jag tror inte alls att det handlar om att han inte gillar dig eller har med kastreringen att göra. För mig låter det som att eftersom problemet uppstod vid inridningen, så är det där han har fått beteendet eftersom han på något sätt inte gillat behandlingen, vad det än må vara. Det är inte ovanligt att det används hårda tag mot hästar vid träning och de kan bli utsatta för både det ena och det andra. Något har stört honom där och han fortsätter nu beteendet med dig.

Det du behöver göra är att bygga upp tillit, kommunikation och ömsesidig respekt mellan dig och din häst. Detta gör du genom markövningar. Tänk på att tajma eftergiften så du ger eftergift (upphör/släpper trycket) när din häst har en positiv attityd. Inte när han är sur. Börja om med ridningen på ditt sätt med natural horsemanship filosofin. Använd kärlek och känsla i allt du gör med honom, från när du ryktar, lägger på sadeln, sitter upp och hur du berör honom och tyglarna. Lycka till!

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged . Bookmark the permalink.