Lastningsproblem

FRÅGA: Hej! Jag har jätteproblem med lastning av min häst. Han är väldigt bra i all annan hantering men en väldigt stor och stark häst med stark vilja.

Haft honom alltid så vet att inget hänt i transporten. Han står snällt och äter hö väl inne. Men jag vet aldrig om det tar 5 min eller 1 h. Han tröttnar efter ett tag och reser sig då mycket och häftigt. En an oss kommer skada sig en dag och jag är helt förtvivlad för att jag inte får rätt på problemet.Jag har haft någon ute som jobbade med Monty Roberts metoden och det blev bättre men inte bra.

Jobbar du med lastträning? Finns det hopplösa fall? Jag är så förtvivlad att jag snart ger upp…

Med vänlig hälsning

Annika

 

SVAR: Du behöver ta det långsamt steg för steg och lägga upp ett träningsprogram på minst två veckor och att ditt första mål inte är att gå in i transporten. Du ber om ett steg framåt och sen gå du bort med hästen från transporten och låter den få en paus och beta, sedan tillbaks och be om ytterligare ett steg, led bort och pausa osv. Ett steg i taget!

Med en mycket svår häst behöver man göra transporten till något behagligt, en matplats/bekvämlighetsplats så du kan börja med att ha en picknick vid transporten. Du kan ha transporten på ridbanan eller hagen etc och hästen lös eller så har du den i ett långt grimskaft. Ha kraftfoder eller morötter i transporten. Bara var med hästen utanför transporten och så går du in och hämtar en morot etc och ger hästen. På marken eller i en bunke utanför. Den kommer att vilja ha mer och då går du långsamt och hämtar det. Ta en lång paus emellan varje gång. Det kan vara så att hästen vill gå in själv för att du ger för sällan.

I nästa del ber du i grimskaft om ett steg i taget och hästen tar ett nytt steg in som du bett om, led bort hästen och låt den äta gott ur en bunke eller beta (efter varje steg) sedan tillbaks att ta ett nytt steg och få ut och äta. Hästen lär sig väldigt snabbt att vägen till maten är att gå in i transporten. När hästen kan gå in hela vägen kan du ge mat där inne men du backar ut hästen innan den ätit upp allt. Då vill den gå ut lite motvilligt och gärna gå in nästa gång.

Öva en vecka eller två på att bara ta ett steg i taget och gå in och ut, begär aldrig i början att den ska stå kvar utan backa ut den direkt. Det tar bort rädsla och oviljan för att gå in igen. Låt den ALLTID backa ur när den vill. Det är mycket viktigt så man inte försöker tvinga den kvar. När du backar ut ber du den bara stanna och gå framåt igen.

När hästen kan stå kvar där inne självmant en stund, backar du ut den och leder bort och ger betespaus. Fundera inte på att sätta för bakom och stänga dörren förrän den är helt ok med att stå kvar, fast det kanske den redan gör när den väl är inne. Så ta det långsamt, ett steg i taget – det handlar om att gå in och ut i ett trångt utrymme och bygga självförtroende.

VIKTIGT! Något som har mycket stor inverkan är dina egna tankar. Föreställer du dig långt innan det är dags att din häst inte kommer att gå och lasta? Du tar extra tid på dig för att du förväntar dig det? Detta skickar meddelande hela tiden till din häst att den inte ska gå in eftersom det är de bilderna du skickar. Tro mig, bara dina tankar kan göra så att hästen inte vill gå in. Så långt innan du börjar med lastningen, övertygar du dig själv om att det kommer att gå bra, du ser mentala bilder för ditt inre hur hästen går på lätt som en dans. Säg till din häst att han är duktig och att han är en lättlastad häst! Bara att förändra ditt tankesätt och bilden du har av din häst kan göra mycket. Lycka till!

/Anneli

www.dansamedhastar.nu

 

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *