Problem att rida ut

FRÅGA: Jag har lite problem med att rida ut med min ponny. Vad kan man göra åt det eller vad kan man träna för att få han att vilja rida ut själv?

SVAR: Det allra viktigaste är förberedelse… Ju mer respekt och tillit du har från din häst, desto lättare kommer det att gå att rida ut med den. Grundövningarna (Seven games) från marken är bra förberedelse för detta. Gå med din häst på korta betespromenader utanför gården (bekvämlighetszonen) som blir längre och längre. Gör det till något positivt. Gör också mycket simuleringar från marken först med att den får gå över presenningar, bommar, stockar, diken, upp och ner i backar och att den är van vid att gå ifrån sina hästkompisar längre stunder. Det är bra att börja rida ut med någon annan först så din häst har sällskap.

Sen när du är själv, rid ut en bit och sen tillbaks till bekvämlighetszonen (stallet, hagen etc.) Rid ut längre och längre gradvis och tillbaka. Du kan t.o.m använda träningsprogrammet Kontrollerad framåtbjudning ”punkt till punkt” för hästar som inte vill gå framåt. Börja först på hemmaplan om du har en ridbana till exempel och följ sen programmet utanför banan. Sätt små delmål och ta en längre sträcka för varje gång och glöm inte göra det till ett program. Skicka ett mail så får du programmet.

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged . Bookmark the permalink.