Rädd om huvudet

FRÅGA: Hej! Kommer att få hem ett varmblod som gått ca 12 år på trav. De första 3,5 åren gick han i USA och blev av allt att döma inte behandlad så bra. Han är nämligen väldigt rädd om sitt ansikte och min fråga är hur och om man kan träna bort det för i övrigt är han en väldigt gosig och kelsjuk häst. Har också visat sig vara väldigt hänsynsfull och tolerant mot barn.

SVAR: Detta går absolut att träna bort men räkna med att det tar lite tid och tålamod. Detta handlar om “the friendly game”, en vänskapslek eller tillitsövning som handlar om att hästen ska känna acceptans och tillit för människan och den utrustning/ de verktyg människan använder.

Det handlar om ömsesidig respekt och tillit. Att inte tvinga sig på hästen utan att förstå hästens synvinkel och hjälpa den. Beståndsdelarna här är rytm, avslappning, “approach och retreat”. Approach betyder att du går framåt/avancerar och retreat betyder att du drar dig tillbaka eller avvaktar.

Så eftersom din häst är rädd om ansiktet så är det kanske när din hand närmar sig öronen, som hästen reagerar med att säga “hit men inte längre, jag litar inte på dig”. Detta kallar vi för hästens tröskel. Tvinga aldrig hästen över den tröskeln.

Så säg att du smeker hästen med din hand över kroppen och börjar vid en zon hästen är ok med. Sen närmar du dig gradvis hästens huvud, bog, hals och så vidare. Så fort hästen reagerar med att säga ifrån, (t. ex lägger öronen bakåt, blir spänd, höjer huvudet, rycker till etc.) drar du genast dig tillbaka på det viset att du fortsätter smeka men för din hand ifrån hästens tröskelzon, i det här fallet öronen säger vi. Då visar du hästen respekt genom att du inte tvingar den och den kommer snabbt bygga tillit till dig. När du dragit dig tillbaka närmar du dig zonen långsamt igen, drar dig tillbaka osv efter hur hästen ger dig feedback. Ganska snart kommer hästen tillåta dig vidröra även den känsliga zonen. Använd känsla och kärlek och tänk på att det krävs lite övning och övertygelse. I hästens ögon är du ett rovdjur den inte kan lita på.

Utförligare beskrivning finns i ebokkursen Natural Horsemanship Träningsguiden med flera markövningar för att bygga tillit, respekt och kommunikation.

 

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged , . Bookmark the permalink.