Slö och het häst

FRÅGA: Jag sköter om två skolhästar. Stoet får man max att trava på banan några steg, och hon tvärstannar när hon tröttnat. I skogen är hon glad och pigg, men det går inte att få henne att gå ifrån stallet själv, hon blir också jätte stressad av att vara själv. Hon blockerar och går in i sig “själv” om man använder spö. Vallacken på banan är trött, slö och verkar mest vara uttråkad, får driva fram honom mycket! Jag varierar träningen, både markarbete och ridning, och varierande uppgifter, slalom korner, backa in i ett “garage” tre bommar på marken, m.m. I skogen är han het, pigg och bockar i galoppen. Några tips?

SVAR: Det är svårt att veta orsaken till dessa beteenden utan att ha sett det mer i verkligheten men det låter som att dessa båda hästar är innerligt trötta på att vara skolhästar och vara på banan. Förmodligen kan det ha varit för mycket av samma sak dag ut och dag in så det är verkligen bra att du varierar träningen. Dessa hästar behöver mycket motivation och de gillar båda skogen. Kanske skulle du försöka använda naturen som bana istället då det motiverar dem att gå framåt.

Naturligtvis är det inte bra att hästen är het utan då måste du kunna böja halsen på den, vilket ger kontroll och släpp inte efter förrän hästen är lugn och utan motstånd. Detta måste du lära från marken först. Böjer man varje gång man känner av att ett bocksprång är på g så brukar beteendet försvinna för en häst kan inte bocka, stegra eller skena med böjd hals.

Det låter nästan som om dessa bocksprång är av frihetsglädje/upphetsning men det vet jag inte om det stämmer. I så fall är han left brain= tänkande istället för att vara spänd, panikartad och reagera på sina instinkter.

Träningsprogrammet “Kontrollerad framåtbjudning” hjälper dig med strategier när hästarna är både slöa eller heta. Jag rekommenderar också träningsguiden som kommer hjälpa dig bygga en relation med hästarna från grunden med kärlek, respekt och tillit och att göra ridningen behaglig och följsam.

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged , . Bookmark the permalink.