Sparkande häst under ridning

FRÅGA: Hej vårat problem är att vi köpt en stor hopphäst till våran 14 åriga dotter och vi har haft henne i tre veckor och dom trivs jättebra och kravlös ridning går bra men så fort hon går in i ridhuset och börjar galoppera och kräva något så slår hästen bakut väldigt aggressivt och konstant och på hoppträningen i onsdags var det katastrof folk som satt o titta gick ut för hästen slog med bakbenen i ridhusväggarna i en hel timme av o till . Tränaren manade dottern att sparka o slå och satte på henne sporrar men det blev bara värre så nu har vi ringt till förra ägaren och talat om läget och hon säger att hon testar och att det är bara att fortsätta att vara konsekvent men jag tycker att det känns helt galet och förstår att dottern måste ju skaffa en relation till sin häst på ett annat sätt .Hon vill nu bara lämna tillbaka hästen ( vilket inte går ) och ge upp alltihop . Tror du att du kan hjälpa oss på något sätt vore jag evigt tacksam för jag är övertygad om att det går men vet inte hur snälla svara på detta mail.

 

SVAR:  Jag förstår vilken hemsk upplevelse ni hade och jag blir förfärad över att höra tränarens lösning på detta. För mig låter detta som det är något  riktigt allvarligt hästen försöker visa med sitt beteende. Kan det vara något fysiskt problem, just med galoppen? Någon smärta i benen. Har någon massör etc gått igenom hästen? Ofta beror problem på smärta så detta är  att utesluta först och skulle inte det vara fallet får man gå vidare och
hitta orsaken till beteendet.

Notera: Efter vidare samtal i telefon där mamman berättade att dottern själv ridit och hoppat med hästen efter träningen och att det då funkat hur bra som helst, kom vi fram till att beteendet till största delen berott på att hästen protesterade mot att bli ihopdragen i nacke och hals på det sättet som dottern tvingades göra under träningen. När hon red själv red hon hästen i friare form och då helt utan protester. Jag rekommenderade att hon skulle skaffa en bra dressyrtränare på nära håll för att få kommunikation och grundutbildning utan tvång och aggression och föreslog instruktörselever i Philippe Karls lära i hennes område. Och det skulle hon göra. Jag blev så glad av att höra att mamman sökte en annan lösning för att hon hade förståelse för hästen att någonting var fel än att lyssna på tränarens våldsamma lösningar eller expertmammorna i stallet som sa att hon skulle sätta på gramantyglar.

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged . Bookmark the permalink.