Sparkar och biter

FRÅGA: En häst som är grinig och försöker både bitas och sparkas när man pysslar med henne är inte kul! Vad ska jag göra?

SVAR: En häst biter eller sparkas utav två olika anledningar: Antingen utav rädsla/självförsvar för att den är rädd och saknar tillit, (“right brain”- kan inte tänka, reagerar på sina instinkter), eller utav respektlöshet för att den dominerar dig, ( “left brain”- tänkande, vet vad den gör, är beräknande). Så det du behöver är att bygga upp en kommunikation med hästen med ömsesidig respekt och tillit. Det gör du genom grundläggande markövningar, jag föreslår Parellis Seven games som är grunden för allt.

Det första du behöver göra är tillitsövningen/vänliga leken där du får hästen att acceptera dig, din beröring och all utrustning du använder, på hästens alla kroppszoner. Först och främst behöver du tänka på din säkerhet så du måste använda en förlängning av din arm. Använd en så kallad carrot stick som är styv, eller helt enkelt en pinne så du kan hålla dig på avstånd. Ha din häst i repgrimma och ett leadrope, ej uppbunden. Börja med att stryka, smeka, massera hästen över kroppen med sticken. Hästen kan sparka och bita mot sticken så mycket den vill, den kan inte skada den.

Försök inte förhindra reaktionen och försök inte få hästen att känna att den gör fel som försvarar sig själv. Framhärda bestämt, använd approach och retreat (avancera/avvakta), rytm och avslappning för att bygga förtroende. Behåll rörelsen och rytmen för att göra hästen oberörd. Tillåt hästen att sparka och bita mot sticken så mycket den behöver och håll dig lugn tills hästen inte längre känner sig hotad. Så fort den upphör med sitt beteende ska du sluta och slappna av. Vänta tills den slickar läpparna och börja om igen. De flesta hästar kommer över det här ganska snabbt så länge du håller dig lugn, vänlig och inte anklagar den. Det är bra om du har tid att lösa det vid första tillfället, men annars kan du gå tillbaka till ett ställe hästen accepterar och avsluta där till nästa gång.
När din häst sparkar ska du hålla hästens huvud något böjt åt dig med en kortare lina så att hästen inte kan vända bakdelen åt dig. När hästen biter ska du hålla din kropp ur vägen och inte tillåta hästen att invadera din personliga zon (använd kroppsblockeringar, beskrivna i träningsguiden) tills beteendet inte är hotande. Fler övningar och instruktioner finns i Natural Horsemanship Träningsguiden.

 

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged . Bookmark the permalink.