Springer över en

FRÅGA: Min häst springer över mig nästan hela tiden när han ska till stallet. Något råd till mig?

SVAR: Jag antar att hästen springer över dig utav dominans och respektlöshet och inte utav rädsla. Oavsett är det en farlig situation och det viktigaste är din säkerhet. I en sådan nödsituation är det enda som gäller att få din häst bakåt och bort från din personliga zon. Det värsta man kan göra med en hysterisk och uppjagad häst är att låta den röra sig framåt för då blir den värre och man är översprungen. Att backa den hjälper dels att hålla dig på säkert avstånd, dels att lugna hästen så den börjar tänka igen och bli ”left brain”. Här måste du lägga ordentligt tryck genom grimskaftet så du håller hästen på avstånd. Gör du inte det så är du redan översprungen. Sväng repet ordentligt i sidled och använd hela din arm för att skapa kraftiga vågor i repet så att hästen inte går emot trycket. Är det tillräckligt obekvämt så backar den undan från det. Ge eftergift så fort den gör det men upprepa igen så fort hästen börjar springa mot dig igen. Tajma hela tiden med eftergiften när hästen ger rätt respons.

Om du inte har en repgrimma och ett leadrope på minst 3,70 meter så skaffa det. Repgrimma är ett måste för känslig kommunikation. En nylon eller lädergrimma är obekväm hela tiden och uppmanar hästar att gå emot tryck. Du måste också ge väldigt mycket tryck för att hästen ens ska reagera. Med en repgrimma som ger signaler i rätt tid, kan du göra så lite, men få så mycket. Ett långt grimskaft är för din säkerhet så att du kan hålla hästen på avstånd. Ett leadrope ska vara gjort av yachtrep och ha tyngd i så det skickar energi till hästen.

Om hästen redan är nära inpå dig kommer det inte att vara effektivt att svänga repet i sidled utan du måste snabbt skydda din personliga zon. Upp med armar och grimskaft och vifta mot hästen så den backar undan istället för att springa över dig. Är hästen på väg för nära mot dig kan du använda repänden som en helikopter ovanför ditt huvud som en varning. Det här är en form av “Driving game” men mer extrem för att det är en nödsituation. Hästen vill inte gå in i det trycket och om den gör det, kommer den att klandra sig själv för att den sprang in i det för du var inte ute efter att träffa hästen. Du skyddar bara dig själv. Det viktiga är att du är bestämd och rättvis och inte aggressiv på något sätt, då är det bättre att du är rädd och det borde du nog vara i det läget.

Om du har en häst som springer runt, runt i cirklar så försök ta hjälp av ett träd, en vägg eller ett staket som du ställer dig med ryggen emot. På det viset kan hästen bara springa i halvcirklar och måste vända hela tiden. Ju oftare hästen vänder, desto snabbare lugnar den sig eftersom den då måste tänka ner till sina fötter och blir ”tänkande” för ett ögonblick.

För att lära hästen att respektera din personliga zon och hålla avstånd när du leder den, börja med att träna i t.ex. hagen eller paddocken med att gå framför hästen och håll långt ut i änden. Fokusera framåt och gå med bestämda steg och håll ett öga på hästen i ögonvrån. Så fort hästen kommer närmare dig än en meter, korrigera den omedelbart så den backar några steg. Ge eftergift och vänta en stund så den får tänka igenom. Helst ska den slicka läpparna. Börja sedan gå igen och korrigera VARENDA gång hästen kommer för nära.

Du kan korrigera på olika sätt vad som bäst passar situationen och som din häst svarar bäst på:

  • Varna den om att inte komma för nära genom att använda dina armbågar rytmiskt bakåt mot hästen och backa mot hästen så den också backar något steg. Upphör och vänta och fortsätt sedan framåt igen.
  • Vänd dig mot hästen och sväng linan i sidled i faser. Börja mjukt och öka trycket gradvis tills hästen backar några steg. Ge eftergift och vänta.
  • Vänd 180 grader så du går i exakt motsatt riktning. Gör detta när hästen är på väg förbi dig. Då hamnar den bakom dig igen och du är i ledarposition. Upprepa igen och igen.
  • Öva också på att stanna hästen genom att ge en tydlig signal med din ledhand och med din kropp. Om hästen inte stannar direkt, backa den något steg och ge eftergift och beröm. För varje extra steg framåt, låt den ta två steg bakåt.

Efter ett antal repetitioner kommer hästen tycka att det är mycket bekvämare att hålla avstånd till dig, annars blir den korrigerad hela tiden. Var lugn, bestämd och rättvis. När du får lite färdighet i detta kan du lära hästen att gå i ditt tempo, vare sig du ökar eller minskar det, går eller springer, att stanna när du stannar och backa när du backar. Tydliga instruktioner och mer info och övningar för respekt, tillit och kommunikation finns i Natural Horsemanship ebok-kursen. Lycka till!

 

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged , , . Bookmark the permalink.