Står inte stilla vid uppsittning

FRÅGA: Hur ska jag göra för att få min häst att stå still när vi ska ut och rida och jag ska hoppa på? Är annars hur snäll som helst.

 

SVAR: Kolla först när det är din häst börjar gå iväg. Är det när du sätter foten i stigbygeln eller när hästen känner din tyngd i sadeln t. ex? Simulera den rörelsen som gör att hästen går iväg. T ex är det när du sätter foten i stigbygeln, upprepa då det om och om igen tills hästen kan stå stilla när du gördet. Fortsätt sedan med att ställa dig i stigbygeln, ner igen, ställ dig igen osv. tills hästen står stilla och är ok med det. Lär din häst att du ska kunna ställa dig i stigbygeln och hoppa ner, tre gånger i rad och att den kan stå still. Glöm inte att för att undvika belastningsskador och oliksidighet bör du göra denna övning på bägge sidor. Om hästen inte står still när du gör dessa övningar, låt den flytta fötterna, bara fortsätt simuleringen tills den stannar och då upphör du. Upprepa sen igen (toleransträning). Titta efter om hästen slickar läpparna, det betyder att den förstår poängen så att säga. Låt den inte gå iväg utan kontrollera huvudet så den bara kan gå i liten cirkel runt dig.

När du väl suttit upp, låt inte hästen gå iväg med detsamma. Bara sitt där avslappnat ett par minuter och hoppa sen av för att lära hästen stå lugnt och avslappnat vid både uppsittning och avsittning. Det är en viktigt säkerhetsgrej för det är bara en sekund mellan skritt och full sken. Om det är väldigt svårt att få hästen att stå still, den flyttar sig hela tiden och du har inte tålamodet tänk på att ta den tid det tar nu så det tar mindre tid sedan. Gör din idé till hästens idé. T ex när hästen inte vill stå still, flytta den lite bakåt, lite framåt, flytta bakdel, framdel, runt i cirkel och att den får röra sig snabbare än den vill. Till slut kommer hästen ”fråga” dig om ni inte bara kan stå still. Ta då erbjudandet. Upprepa om nödvändigt. Om hästen går iväg när du sitter i sadeln, böj då halsen till ett stopp eller backa tillbaka den – varenda gång – tills hästen inväntar din signal.

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged . Bookmark the permalink.