Sticker vid utsläpp i hage

FRÅGA: Jag har ett stort problem med min häst. Han är väldigt känslig överlag, speciellt mot nya människor men han litar på mig. Vårat problem är att han sticker varje morgon ut i hagen, man hinner knappt öppna grinden innan han tokgalopperar iväg och man har inte en chans att hålla kvar honom, det är omöjligt. Han har aldrig gjort så med mig, och det är en annan tjej som alltid släpper ut hästarna. Men nu har han börjat gjort så med mig med, två gånger har det hänt. Och jag är helt vilsen och vet inte vad jag ska göra… Har ni några tips?

SVAR: Det här har hästen snabbt fått kläm på och för att han lyckats förut så gör han samma sak med dig. Först vill jag rekommendera markövningar för att befästa kommunikation och respekt, (seven games). Den tredje och sista leken är vad som är brist här. Driva undan bakdelen och den sista handlar om att sända hästen genom/emellan/ in i trånga utrymmen. T. ex in i transporten, spolspiltan, genom en dörr eller hagöppning. Man sänder hästen framåt igenom, låt oss säga genom grindöppningen och ber den sen omedelbart att vända sig mot dig och stanna, genom att du driver undan bakdelen. Detta borde hästen tränas på vid andra tillfällen än just på morgonen först, så han lär sig att alltid vända huvudet mot människan som sänt honom förbi och igenom grinden.

Jag förstår att ni behöver en snabblösning men tja, grunden måste läggas för att lösa problemet. Jobba på markövningar (ebokkursen) under tiden för det är de som bygger respekten, sen kommer lite tips här ni kan prova för problemet just nu.

Istället för att leda hästen in, backa den in genom grinden. Bryt hästens inlärda mönster och gör det motsatta av vad ni brukar göra. Varför har hästen bråttom in i hagen? Självklart för att det är kul att komma ut i friheten men det ligger också förmodligen mat där redan väntandes? Släpps han ut sist av alla hästar så han har extra bråttom? Ändra då dessa saker om det går. Den som släpper ut hästen måste lära sig att ta kontroll över hästen bakdel, alltså driva bort bakdelen så hästen vänder sig med huvudet åt personen. Kan man driva undan bakdelen och böja hästens hals mot en, så kan inte hästen sticka. Det är när den är rak i kroppen som den är urstark!

Finns det en fast stolpe, träd man kan lägga grimskaftet runt för att hindra hästen från att sticka? Då lär den sig att du är starkare. Kan ni lägga lite mat precis innanför grinden ett tag så han vill stanna kvar och äta där först så han inte har bråttom iväg?

 

 

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar. Bookmark the permalink.