Stirrig vid sadling & uppsittning

FRÅGA: Jag har en ardenner valack på fyra år som gått med sin mamma från start. Han är inte mycket hanterad men haft han sen födseln. Han är rädd för väldigt mycket saker och ryggar till när du lägger på sadeln. Samma när man ska komma upp på han så springer han varv efter varv å lugnar inte ner sig förrän man kommer upp. När man väl kommit upp är han jätte snäll och nyfiken på allt. Men tycker det är väldigt jobbigt att han ska va så hetsig och orolig innan. Jag vet inte vad jag ska göra för att visa de inte e nån fara. Hade verkligen uppskattat om du kunde ge mig nåt råd.

 

SVAR: Låter som att din häst inte är tillräckligt förberedd för sadeln, därav hans reaktion. Han känner sig inte säker och tillitsfull, kanske med dig men inte med utrustningen du använder. Lösningen är tillitsövningen eller som Parellis lek kallas “the friendly game”. Där använder du avslappning, rytm och approach och retreat (avancera/avvakta) för att vänja hästen och övertyga den om att du och utrustningen inte är farlig. Det handlar om att hästen inte är rädd (eller dominant och respektlös) och kan acceptera dig, dina händer och de “verktyg” du använder, i alla kroppszoner.

Innan du börjar med uppsittning och ridning, se först till att din häst är ok med vojlock/pad, sadel, stigbyglar och sadelgjord. Ha din häst lös i repgrimma och leadrope med slack i grimskaftet så inte hästen känner sig trängd. Börja med paden och lägg på den, ta av den mjukt och rytmiskt om och om igen. Håll dig vid sidan om bogen och låt hästen flytta sina fötter om den behöver. Bara håll huvudet lite mot dig så den går runt i en liten cirkel. Fortsätt med simuleringen ända tills hästen stannar. Då upphör du och väntar. Kolla om han slickar läpparna. Börja sedan om igen med simuleringen på samma sätt – approach, retreat tills hästen är lugn, avslappnad och står stilla.

Sen gör du ungefär på samma sätt med sadeln, sedan vänjer du honom vid att du “smeker” honom med stigbyglarna, för sadelgjorden under magen, smeker, släpper osv, igen och igen. Börja mjukt och försiktigt och öka toleransnivån gradvis.
Sedan samma procedur med din fot i stigbygeln, sätt i foten, ta tillbaka den, ställ dig upp i stigbygeln, ner igen osv. Din häst är inte redo för uppsittning förrän den klarar alla dessa moment. Beröringen kan göras på många olika sätt men det viktiga är att man använder rytm, avslappning, approach och retreat. Man simulerar och gör rörelsen så mycket att hästen inte känner sig oroad längre. Meningen är att hästen kan stå lugn, stilla och avslappnad. Det är en vänlig lek, en tolerans- och acceptansträning som bygger förtroende mellan dig och hästen. Den används för att få hästen att lita på dig och de saker du använder. T ex en pad, sadel, täcke, sprayflaska etc. Det är samma princip.

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged . Bookmark the permalink.