Svårfångad häst i hagen

FRÅGA: Jag har lite problem med min häst, hon är väldigt svårfångad i hagen. Det är ett quartersto på 6 år som jag köpte i september 2014. Så har inte haft henne så länge och då var hon väldigt lite hanterad, inriden hos tränare i en månad vid fyra års order sedan stod hon ett år tills jag köpte henne. Hon är en jättesnäll och lugn häst, men en bestämd dam. Så fort jag ska fånga henne i hagen så går hon iväg, det har inte varit så här hela tiden utan det har kommit mer och mer för varje dag. Jag har försökt träna på olika tips jag läst om men har inte lyckats få hennes förtroende, hon går med en fjording på 26 år och en shettis på 20 år och när jag kommer in i hagen så går min häst till fjordingen och “puttar” undan henne och får fjordingen att gå iväg och så springer tillslut båda iväg och sen är det omöjligt att fånga henne, nu får jag ta in de andra två hästarna för att sedan ta i min. Jag vill ha en häst som kommer till mig i hagen, men just nu känns det som hon inte varken gillar eller litar på mig.

 

SVAR: För att en häst ska vilja följa med en, vara med en, komma till en etc. krävs att den känner samhörighet med oss. Det handlar om att skapa en vänskap med hästen och visa respekt för dess personliga utrymme. Spendera mycket tid med hästen i nuet utan att kräva något av den. Bara var tillsammans med den i hagen. Sitt och läs en bok. Gå fram och hälsa och gå iväg igen. Gör detta till en vardaglig rutin. Om man tar sig den tiden så behöver man aldrig lägga tid på en häst som inte vill fångas. Var inte alltid ute efter att fånga hästen. Precis som vi själva om någon bara tränger in i vår personliga zon alldeles för nära utan tillåtelse – någon vi kanske inte ens känner, eller någon vi ännu inte tycker om, då backar vi automatiskt undan från den personen. När vi går in i en hästs personliga utrymme så måste vi först få tillåtelse till det. Vi får det om vi tar oss tiden att visa hästen respekt. Detta är en hälsningsceremoni på samma sätt hästar visar varandra respekt.

Jag arbetar efter 7 frihetsritualer som bygger en fantastisk förbindelse med hästen. Det som fungerar på hästar som är svåra att fånga är frihetsritual 2 – Hälsningsritualen. När du går mot hästen för att hälsa, ska du gå i en rak linje mot den. Sträck fram din arm och ha en positiv  attityd. Om hästen tittar bort eller ignorerar dig backar du något steg och väntar. Gå framåt igen när den tittar på dig och erbjud hästen att sträcka halsen fram mot dig för att hälsa. Vänd dig om och gå iväg. Du lär hästen att du inte är ute efter något, bara säga hej och en skygg häst känner sig inte benägen att gå iväg från dig. Den känner sig inte pressad eftersom du gick iväg. Du visar också hästen att du respekterar den och att den har kontroll över din approach. Genom att följa min onlinekurs Dansa med hästar kommer du att få en häst som inte bara inte är svår att fånga utan kommer dig till mötes och som du kan leda från hagen utan grimma och grimskaft.

https://naturalhorsemanship.se/onlinekurs/

This entry was posted in Problemlösning Frågor & Svar and tagged . Bookmark the permalink.