Säker ridning

Säker ridning handlar om förberedelser! När du vänligt har sadlat hästen behöver du göra en koll (som en pilot innan han lyfter med planet) för att förbereda för en lugn, säker ridning. Om hästen är spänd bör du göra markövningar tills hästen inte längre är reaktionsbenägen.

När du och din häst blivit van vid en “pre-ride check” på marken så tar det bara ett par minuter, men varje gång hästen känns lite osäker att rida, ta dig tid att rätta till det.

Det handlar inte om att trötta ut hästen före ridturen eller tråka ut den med repetitioner, du behöver bara göra det tillräckligt länge för att säkert veta att du uppnått målet: Lugn och följsam!

Ser din häst ridbar ut?

Du vill att din häst ska kännas lugn, inte spänd. Titta på hästen när du förbereder den på marken och fråga dig själv “Ser hästen ridbar ut? Beter den sig ridbart?” Svaret måste varar JA annars behöver du träna lite till. Ta dig den tid som behövs för resultatet är mödan värt.

Din häst ser på dig som sin ledare så om du är tvekande och nervös, kommer inte saker att gå bra och du kan inte fejka det! Lita på dina instinkter och låt inte någon annan tvinga dig att sitta upp mot din vilja, det är inte värt det. På marken kan du lära hästen massor och det hjälper dig att bygga självsäkerhet och överkomma rädslor.

Tips för säker ridning

* Sitt inte upp förrän din häst ger dig tillåtelse och är avslappnad.

* Titta framåt på hästen när du sitter upp, vänd parallellt med hästen, titta på dess öga och öron efter tecken på oro eller rädsla. Om hästen har problem ska du avvakta och repetera så mycket som behövs tills hästen är lugn.

* När du suttit upp, gör ingenting på åtminstone 30 sekunder. Om din häst blir spänd när du sitter upp, vänta så länge det behövs för hästen att slappna av. Med hästar som går iväg så fort man sätter foten i stigbygeln är en ful och farlig ovana. Det är inte många sekunder mellan skritt och full sken!

* Innan du rider iväg, glid ner med handen på ena tygeln och böj varsamt runt hästens huvud mot din fot och klappa hästen på huvudet. Gör det på båda sidor tills hästen är lugn och mjuk. Det är en neutral lateral böjning som tar kontroll över bakdelen. Tvinga inte, utbilda!

* Hoppa av i samma ögonblick det börjar gå åt skogen. Gör markövningar tills hästen är okej igen.

* Öva på att kunna hoppa av snabbt i en ev. nödsituation. Bli väldigt bra på att korta en tygel snabbt och böj till ett stopp eller liten cirkel, sparka båda fötterna ur stigbyglarna och glid av snabbt och atletiskt.

* Hoppa av så fort tanken slår dig. Du får vanligtvis ingen andra chans! Gå igenom din Pre-ride check tills hästen är lugn och ridbar igen annars hoppa inte upp igen.

* Drapera dina ben naturligt runt hästen som om de var våta handdukar, mjukt och naturligt utan att gripa tag.

* Pendla med dina fötter ibland för att komma i rytm med din hästs skritt, vinkla anklarna genom att flytta hälarna upp och ner så du inte blir spänd i stigbyglarna.

* Om du inte känner dig i balans, tryck ner på hästens hals. Det gör ditt säte stadigt och får dig snabbt i balans. Det lugnar också din häst. Att dra i båda tyglarna känns som det rätta att göra men det upprör hästen, gör din kropp motståndsfull och rycker dig ur sadeln.

* Rid, sitt inte bara. Använd anpassad mängd energi för att matcha energin du vill ha från hästen.

* Använd en tygel för kontroll. Glid ner med handen på tygeln med känsla och för hästens huvud mot din fot. Tvinga inte, lär den. Håll lugnt böjningen och ge eftergift när din häst slappnar av och mjuknar.