Häst som sparkar

Att hästen sparkar är definitivt ett problem, men det kanske inte är hästens problem – i alla fall inte enbart hästens. En häst som sparkar ägnar sig åt det beteendet av en utav två skäl: antingen gillar inte hästen dig eller så är den rädd för dig! Det är inte mer komplicerat än så. Det är den motbjudande sanningen! Dominanta hästar sparkar utav förbittring och dominans. Rädda hästar sparkar i försvar. Genom hästprofilen avgör du av vilket skäl hästen sparkar. Vilket det än är så hjälper det inte att slå till hästen, vilket är den vanliga reaktionen från människor för att korrigera problemet. Horsemanship tolererar aldrig våld gentemot hästar.

Om din häst inte respekterar, gillar eller är rädd för dig eller folk omkring den, är sparka beteendet en naturlig reaktion. Jobba på att bli en tillitsfull och respekterad partner för din häst genom autentisk kommunikation och dina problem kommer naturligt att blekna bort.

Det finns tre naturliga metoder när det gäller hästar som sparkar. Den första garanterar din säkerhet, den andra löser problemet på lång sikt och den i mitten gör både och.

1. Håll dig borta från sparkzonen! Om du har en häst som sparkar, var på alerten och se till att du är utom räckhåll för en spark.

2. Lär dig “läsa” din hästs avsikter. Hästar ger alltid varningssignaler innan de sparkar. Avgör hästens individuella personlighet – som kallas “Horsenality“.

3. Ge inte din häst någon anledning att sparka dig! Om du utvecklar en relation med din häst där den litar på dig, respekterar dig och tycker om dig, är det högst osannolikt att hästen nånsin skulle sparka dig. Notera att våld mot en häst uppnår ingen av dessa element i ett bra förhållande.

Använd Flockritual 3 för hästar som sparkar.