Lär hästen stå still

När din häst inte står stilla kan det vara väldigt frustrerande och irriterande. Den knuffar, jazzar runt och kanske till och med stegrar sig. En bångstyrig och rastlös häst kan kännas farlig eftersom du kan bli översprungen. Det finns två metoder du kan ta till för att inte bara få hästen att stå stilla, utan även att vilja det.

1. När hästen vägrar att stå stilla bör du inte hålla den i kort grimskaft tätt intill dig eller rycka i grimskaftet som vanligtvis görs. En häst full av adrenalin känner sig klaustrofobisk och panikartad när den hålls stramt. Istället bör du hålla hästen på avstånd och ge den längre grimskaft och få den att röra sig ännu mer! Det heter omvänd psykologi och fungerar.

2. När en häst känner behovet av att flytta fötterna, ju mer du försöker stoppa den desto värre blir det. Så gör det motsatta och få hästen att flytta fötterna snabbare än den vill. Hästen kommer att tycka att det blir jobbigt och ganska snart går adrenalinet ner och allt hästen vill är att stå stilla. Låt den inte gå i cirklar. Det faktum att låta hästen gå fram och tillbaka snabbare än den vill är hemligheten. Det kan ta lite tid med en extrem häst men även om ett par minuter kan kännas som en evighet för dig så är det ingen tid alls för hästen.

Ta den tid det tar så har du en häst som står stilla utan problem och är lugn, nöjd och avslappnad. Många tar sig inte tiden att göra saker och ting rätt och har därför samma problem år ut och år in.

Uppnå en fantastisk förbindelse med hästen genom de sju frihetsritualerna – utan utrustning, utan tvång eller rundcorall.