Påträngande häst

När din häst knuffar dig eller rusar över dig väcker det normalt en utav två reaktioner hos människor – rädsla eller försvar. Ofta rycker man då hårt i grimman men metoden fungerar inte. Att rycka hårt i grimman lär inte hästen någonting och är inte effektivt. Det gör bara saken värre. Hästen kommer att fortsätta springa över dig och invadera din personliga zon. Fråga dig själv varför hästen har detta beteendet!

När det kommer till en aggressiv eller påträngande häst invaderar den ditt utrymme av i princip två skäl: DOMINANS eller RÄDSLA. Om din häst är lugn och beräknande på sättet den knuffar runt dig handlar det om dominans. Om hästen är spänd och reagerande, invaderar den ditt utrymme utav rädsla. När du vet vilket det handlar om, kan du ge rätt respons. Det är naturligt för en rädd häst att tränga dig för det är så den överlever i det vilda… säkraste platsen är i mitten av flocken. Dominanta hästar å andra sidan trycker och knuffar andra ur vägen bort från sitt utrymme.

Till en rädd häst kan du skydda din personliga zon så den inte springer över dig genom att blockera, t ex hoppa jämfota med armarna uppåt eller andra oväntade och harmlösa rörelser som håller hästen borta från din zon utan att skrämma den.

Du använder Flockritual 3 för en påträngande häst.