Spola hästen

Har du problem varje gång du ska duscha hästen och vill veta varför? Hästar hatar att vara rena. Oljor och smuts är del av det viktiga skydd hudytan behöver mot insekter, väder och vind. Att vara ren hela tiden är faktiskt inte hälsosamt för en häst. Detta behöver inte nödvändigtvis vara den huvudsakliga eller enda orsaken till att din häst inte vill bli duschad men är något att tänka på.

Försök att se saken från hästens perspektiv. Tänk på hur sprutande vatten som kommer emot hästen kan kännas för den. Moder Natur har inte förberett din häst på vatten som kommer från en slang. Kanske är hästen bara rädd för vatten som sprayas på den. Det är din uppgift som dess ledare att vänja din häst och istället för att tänka att hästens reaktion är dum, försök förstå hur konstigt och skrämmande det kan upplevas av din häst.

Det första du bör göra är att utveckla din hästs tillit till dig för då kommer den också att ha förtroende för den utrustning du använder som hinkar, slangar, rengöringsmedel etc.

Det är upp till dig att bevisa att det du använder och närmar dig hästen med inte kommer att skada eller döda den, så i början innebär det en hel del reträtt, att du drar dig tillbaka, avvaktar, närmar dig igen osv. Hästar är mer rädda för saker som kommer emot dem så desto mer du kan backa medan du sprayar vatten, desto bättre. Spraya långsamt mot och snabbt bort. Upprepa och upprepa tills du slutligen kan låta vattnet vidröra hästen och den är obekymrad.

Att spola en häst utan att traumatisera den handlar om att inte gå över gränsen, “tröskeln” för vad hästen tolererar förrän den är obekymrad. De flesta tar sig inte den tid som behövs så de hamnar i en kamp med hästen varje gång de ska duscha den. Men om du tar dig tiden och visar hästen att du bryr dig om den och dess rädsla, och att du gör vad som behövs för att få dess tillit kommer det att belöna sig. Det kommer att ta lite tid att bygga upp hästens förtroende, men när du väl har gjort det kommer du inte att ha något mer krångel med att spola hästen.