Uppbindning av häst

Hästar är klaustrofobiska djur och är rädda för trånga utrymmen, begränsningar och inskränkningar. Det är deras naturliga och mest grundläggande överlevnadsinstinkt. För att lära sig stå bundna, behöver de lära sig att åsidosätta allt naturen har programmerat deras DNA att undvika. Lär dig förstå världen utifrån hästens synvinkel och sätt dig in i hästens situation. Som med en huvudskygg häst – den står där lugnt och stilla, den höjer sitt huvud av nån anledning och något griper plötsligt tag bakom dess öron. Vad skulle din reaktion vara om du var den hästen? Förmodligen panik. För ett bytesdjur kommer paniken i form av tron att det måste vara ett rovdjur. Jag kommer att dö!

De flesta hästar som drar bakåt är nervösa, osäkra, motståndsfulla och reaktionsbenägna hästar. De är helt förvirrade av innebörden av trycket i den mänskliga världen. I naturens värld handlar känslan av tryck om kamp eller flykt. I människomiljön bör det betyda “oroa dig inte, flytta undan och slappna av”. Inte undra på att din häst inte vet det rätta svaret på mänskliga påtryckningar – det är tvärtom i hästens värld! Detta är något du tålmodigt måste undervisa din häst eftersom det går helt emot dess instinkter.

När en häst drar bakåt handlar det inte så mycket om att stå uppbunden som att lära sig en ny respons.Det handlar mycket om att hästen ska lära sig att fortsätta hålla sig lugn och tänkande,  istället för att reagera på sina instinkter. Genom att lära hästen att använda den tänkande sidan av sin hjärna och lära hästen en passande respons  i den mänskliga miljön, kommer du att lösa problemet med en häst som drar bakåt och du kommer att se det fantastiska resultatet av Horsemanshipträning som använder kärlek, kommunikation och ledarskap istället för kraft, tvång och bestraffning.

Inom traditionella metoder är det vanligt att hästar “lär sig” att stå uppbundna genom “sink or swim-metoden”. De binds till stora starka pålar med stora starka rep och ibland med en innerslang i gummi så det är lite stretch. Vissa hästar klarar det, andra bryter sina halsar. Detta är INTE en lösning på problemet att hästar drar bakåt och inte kan stå uppbundna. Lösningen baseras på kommunikation och att lära sig läsa och förstå hästens beteende genom att förstå hästens grundläggande natur.

Uppnå en fantastisk förbindelse med hästen genom de sju frihetsritualerna – utan utrustning, utan tvång eller rundcorall.